0

У чени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка - космическия обект Sagittarius Ax, разположен в центъра на нашата галактика, предадоха световните агенции.

Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка - космическия обект Sagittarius Ax, разположен в центъра на нашата галактика, предадоха световните агенции.

Черната дупка се намира на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята. Данните бяха публикувани по време на пресконференция, която беше предавана от Националната научна фондация на САЩ.

Изображението е било получено в рамките на проекта "Event Horizon Telescope" , който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Проектът бешe създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки Sagittarius Ax и Virgo A, отдалечена от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години.