0

З латни и сребърни накити – пръстени, фибули, катарами и други украшения, златни и сребърни монети, медицински инструменти от благороден метал, бронзови пластики от Античността и Ранното Средновековие, бяха показани на съвместна пресконференция на Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи, на която ведомството на проф. Велислав Минеков бе домакин.

Златни и сребърни накити – пръстени, фибули, катарами и други украшения, златни и сребърни монети, медицински инструменти от благороден метал, бронзови пластики от Античността и Ранното Средновековие, бяха показани на съвместна пресконференция на Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи, на която ведомството на проф. Велислав Минеков бе домакин.

Демонстрираните под строга охрана в галерия „Средец“ ценности, които правителството на Великобритания ни връща, са незаконно изнесени от страната ни артефакти от българското културно наследство.

Тяхната стойност тепърва ще се изчислява

като те ще бъдат предадени на музеи у нас.

В графство Кент реликвите е пренесъл български гражданин, който е задържан на територията на Великобритания. Установено е, че той е бил част от канал за нелегален износ на антики.

На церемонията за представянето на върнатите ценности присъстваха министрите Владислав Минеков и Бойко Рашков. „Благодаря на всички служители, които помогнаха да се върне това съкровище в България. То няма да бъде нито първото, нито последното – очакваме още върнати находки“, увери проф. Минеков. Той припомни, че вече са водени разговори за

създаване на специализиран полицейски състав

който да се занимава с културните ценности. Установени са добро сътрудничество и възможности за съдействие в тази област с Франция, Италия, Гърция. От друга страна, Българската полицейска академия е поела ангажимент да обучава свои служители в сферата на борбата с незаконното изнасяне и трафика на културно наследство.

Според МВР-шефа Бойко Рашков е било много трудно да си върнем изнесените артефакти, но сега е доволен от установеното ниво на сътрудничество. „Използвам повода да поздравя и колегите от службата за борба с организираната престъпност. Сигурен съм, че ще продължат да се утвърждават като истинска европейска служба, достойна да работи със службите в чужбина“, коментира той.

На церемонията бяха наградени с грамоти служители на МВР, на полицията в Лондон, Хардфоршър и Кент, проявили се в конкретната операция и в борбата с трафика на културно-исторически ценности.