Принтирани 3D-таблетки, които съдържат дозирано количество витамин С, предназначени за най-малките пациенти и изработени във форма на любим детски герой, бяха представени на първата по рода си педиатрична конференция  „Заедно за децата на България!“ 

Тя е инициираната от ПК „Здравеопазване“ към Общинския съвет във Варна. Проявата е в допълнение на  политиката на Община Варна за превенция на здравето, която активно се прилага през последните години. Акцентът на събитието е върху  персонализираното лечение на децата и изписването на лекарствени форми, които да са съобразени с конкретните нужди на всяко хлапе.

В тази връзка на участниците в конференцията бяха показани примери за „Иновациите в производството на фармацевтични форми“, и по точно принтирането на 3D и 4D таблетки, което ще улесни приема на лекарства от децата.

Те са по-подходящи за приложение, защото при тях активната съставка е в по-удобна форма и са по-малки по размери“, заяви доц. Антоанета Цветкова – председател на ПК „Здравеопазване“ в община Варна. Според нея, първата стъпка по отношение на персонализираното лечението на децата е, да се възобнови комуникацията между лекар, фармацевт и пациент.

„Необходимо е и родителите да бъдат информирани, да знаят, че съществуват възможности за лечение, съобразени със специфичните нуждите на децата им и да го изискват от педиатрите“, допълни доц. Цветкова. В продължение на конференцията, през тази година се очаква да се проведе и Лятно училище с практическа насоченост.

В него ще се включат студенти по медицина и фармация, лектори от Германия, педиатри и фармацевти. Предвижда се в рамките на една седмица, участниците да се запознаят с иновациите във фармацевтичните технологии, а бъдещите специалисти да могат да  приложат наученото на практика.

„Варна е университетски град. Ние имаме ресурси, имаме база, имаме и добри логистични връзки. Това ни утвърждава като една добра конгресна дестинация в очите на нашите чуждестранни колеги“, каза доц. Цветкова.

Един от първите лектори на събитието бе Проф. Милен Димитров,  зам.-декан на Фармацевтичен факултет към МУ-София. Той посочи, че има голям недостиг на продукти, които са специфични за педиатрията и не е редно едно дете да бъде третирано като умален възрастен организъм.

„Това е и основният проблем. Детето е различно в различните възрасти. То расте непрекъснато и се променя. От тази гледна точка е много трудно да се създаде точно един лекарствен продукт, който да покрива всички тези възрасти“, сподели проф. Димитров. Той каза още, че лечението с лекарствата с персонални съставки, които са били разпространени в миналото, днес се пренебрегва и се прилага в под 1% от случаите.

„Ние се опитваме да възстановим тази практика и да информираме на първо място родителите. Необходимо е те да разберат, че има такава персонализирана терапия. Педиатрите трябва да започнат да я предписват, а фармацевтите - да започнат да я приготвят“,  каза още специалистът.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ тестват Remdesivir върху болни от коронавируса

Американски изследователи започнаха клинични изпитания за медикаменти срещу коронавируса COVID-19 върху пациенти, при които е потвърдено заразяване с щама, предадоха информационните агенции.