0

П ринтирани 3D-таблетки, които съдържат дозирано количество витамин С, предназначени за най-малките пациенти и изработени във форма на любим детски герой, бяха представени на първата по рода си педиатрична конференция  „Заедно за децата на България!“ 

Принтирани 3D-таблетки, които съдържат дозирано количество витамин С, предназначени за най-малките пациенти и изработени във форма на любим детски герой, бяха представени на първата по рода си педиатрична конференция  „Заедно за децата на България!“ 

Тя е инициираната от ПК „Здравеопазване“ към Общинския съвет във Варна. Проявата е в допълнение на  политиката на Община Варна за превенция на здравето, която активно се прилага през последните години. Акцентът на събитието е върху  персонализираното лечение на децата и изписването на лекарствени форми, които да са съобразени с конкретните нужди на всяко хлапе.

В тази връзка на участниците в конференцията бяха показани примери за „Иновациите в производството на фармацевтични форми“, и по точно принтирането на 3D и 4D таблетки, което ще улесни приема на лекарства от децата.

Те са по-подходящи за приложение, защото при тях активната съставка е в по-удобна форма и са по-малки по размери“, заяви доц. Антоанета Цветкова – председател на ПК „Здравеопазване“ в община Варна. Според нея, първата стъпка по отношение на персонализираното лечението на децата е, да се възобнови комуникацията между лекар, фармацевт и пациент.

„Необходимо е и родителите да бъдат информирани, да знаят, че съществуват възможности за лечение, съобразени със специфичните нуждите на децата им и да го изискват от педиатрите“, допълни доц. Цветкова. В продължение на конференцията, през тази година се очаква да се проведе и Лятно училище с практическа насоченост.

В него ще се включат студенти по медицина и фармация, лектори от Германия, педиатри и фармацевти. Предвижда се в рамките на една седмица, участниците да се запознаят с иновациите във фармацевтичните технологии, а бъдещите специалисти да могат да  приложат наученото на практика.

„Варна е университетски град. Ние имаме ресурси, имаме база, имаме и добри логистични връзки. Това ни утвърждава като една добра конгресна дестинация в очите на нашите чуждестранни колеги“, каза доц. Цветкова.

Един от първите лектори на събитието бе Проф. Милен Димитров,  зам.-декан на Фармацевтичен факултет към МУ-София. Той посочи, че има голям недостиг на продукти, които са специфични за педиатрията и не е редно едно дете да бъде третирано като умален възрастен организъм.

„Това е и основният проблем. Детето е различно в различните възрасти. То расте непрекъснато и се променя. От тази гледна точка е много трудно да се създаде точно един лекарствен продукт, който да покрива всички тези възрасти“, сподели проф. Димитров. Той каза още, че лечението с лекарствата с персонални съставки, които са били разпространени в миналото, днес се пренебрегва и се прилага в под 1% от случаите.

„Ние се опитваме да възстановим тази практика и да информираме на първо място родителите. Необходимо е те да разберат, че има такава персонализирана терапия. Педиатрите трябва да започнат да я предписват, а фармацевтите - да започнат да я приготвят“,  каза още специалистът.