Сервират на децата смути два пъти седмично

Сервират на децата смути два пъти седмично

Въвеждат нови изисквания за храната в детските градини, пилето ще е без кожа, солта не повече от 3 г

На децата в детските градини и забавачките от предучилищната възраст ще бъде сервиран нектар (смути) поне два пъти седмично. Това предвижда проект на Наредбта за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, която вече е публикувана за обществено обсъждане.

Целта е да бъде осигурено здравословно, адекватно и пълноценно хранене на малчуганите в детски заведения чрез въвеждане на изискванията и референтните стойности за прием на хранителни вещества и енергия съобразно възрастта им, се посочва в мотивите.

Поне по три различни вида плодове и зеленчуци трябва да присъстват в менюто на децата пет дни в седмицата, докато са на детска градина. В плодовите салата пък не бива да има добавена захар или подсладител. в нея може да има най-много сметана.

Въвеждат се и нови изисквания към консервираните зеленчуци, с които ще се приготвят ястията на малчуганите през зимата. В тях не бива да има консерванти, стабилизатори и оцветители. Това важи и за мармаладите, конфитюрите и желетата. Допуска се и предлагането на нов асортимент – подсладено пюре от кестени. Според проектонаредбата те трябва да са екстра качество, за да бъдат допуснати на трепазата на децата в детските градини и забавачките.

Занапред във всекидневното меню задължително трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко под формата на пряка консумация или като съставка в други храни. Освен това се въвежда изискване всеки ден на децата да се дават най-малко 35 г сирене със съдържание на сол до 3,5% или кашкавал със сол до 3 процента. Айранът, който децата сега пият обикновено на следобедна закуска, вече ще бъде без сол.

Освен това, млякото трябва да бъде само краве, като то трябва да е с масленост 3 – 3,6 на сто, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини или прясно мляко с 1,5% мазнини. Забранява се предлагането на подсладени млека с плодови аромати освен, когато в тях лелката не е добавила екстра качество конфитюр, какао, овесени ядки или мед. Пилешкото ще се поднася на хлапетата без кожата. Телешкото и свинското пък задължително трябва да са без тлъстини, сухожилия и кости, а каймата да не е тлъста.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.