Пожар в сметище обгазява Добрич

Пожар в сметище обгазява Добрич

Жителите на Добрич бяха принудени да спят снощи на затворени прозорци, заради задушлив дим и силна миризма на изгоряло над целия град. Причината за това се оказа пожар в старото сметище в близкото село Богдан, а посоката на вятъра през нощта да е разнесъл дима и различни миризми до домовете на добричлии – на изгоряла гума, бакелит, текстил, пластмаса, че дори и на опърлени животни.

Според директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров огънят е пламнал още в неделя. Тогава е получен и първият сигнал. „Имаше опасност от разрастване на пожара в близката гора. Успяхме да ограничим разпространението. Във вторник, около 16 часа получихме втори сигнал за пожар. Два автомобила отидоха на място и успяха да ограничат възможността огънят да се разрасне, но отпадъците са оставени да горят, заради невъзможност за гасене. Първо, нямахме възможност да достигнем до някои от местата, и второ – сметището гори по дълбочина – някъде на метър, метър и половина, а ние няма как да ровим. За да бъде напълно изгасен пожарът, сметището трябва да бъде оградено и потопено изцяло във вода, което е невъзможно, тъй като е голямо, на около 50 декара. Другият вариант е да бъде рекултивирано и засипано с пръст, за да няма достъп на кислород“, коментира Дарин Димитров.

Според него, към момента причините за пожара в сметището не са ясни. Възможно е някой да е хвърлил цигара или пък то да се е самозапалило. Това се случва при разлагане на биологични отпадъци, а бутилките пък могат да играят ролята на лупа.

Кметът на село Богдан е организирал постоянно наблюдение на мястото. От Община Добрич съобщиха, че до края на деня ще обявят какви мерки ще вземат за сметището.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.