0

М икробус „Фолксваген  Транспортер“, собственост на католическия орден „Салезиани на дон Боско“, който изгражда огромен храм с общежитие и училище в ромския квартал Лозенец изгоря насред Стара Загора. Сигналът за горящото на метри от общината  на улица „Свети княз Борис Първи“ возило е бил подаден на телефон 112  към 23,39 часа на 2 април  от съсед, който забелязал  пламъците  от двигателния отсек.

Микробус „Фолксваген  Транспортер“, собственост на католическия орден „Салезиани на дон Боско“, който изгражда огромен храм с общежитие и училище в ромския квартал Лозенец изгоря насред Стара Загора. Сигналът за горящото на метри от общината  на улица „Свети княз Борис Първи“ возило е бил подаден на телефон 112  към 23,39 часа на 2 април  от съсед, който забелязал  пламъците  от двигателния отсек.

Пожарът е бил загасен от един екип на пожарната, само случайността е спасила от огъня намиращата се само на метър сграда, където е седалището на салезианите и тяхната фондация „Дон Боско България“.

Председателят на управителния съвет на фондацията Ярослав Фогл коментира по телефона, че узнал за случилото се от отец Мартин Иилек, който  рано сутринта на 3 април трябвало да пътува с микробуса за бежанския лагер в Харманли, където трябвало да се проведе футболен турнир за децата на емигрантите от Близкия изток.

По думите му това не е първи опит за посегателство над същата кола, преди време  останал неизвестен вандал е надупчил с голям нож капака на двигателя.

От ОД на МВР – Стара Загора неофициално заявиха, че се извършва повторен оглед на местопроизшествието, запознати съобщиха че са били иззети записите от намиращите се непосредствена близост охранителни видеокамери,  разпитани са и съседи.

Около стотина са католиците в Стара Загора, сред тях повечето са живеещи от десетилетия чужденци, основно поляци.

Една от тях, възрастната Хелена се грижи за реституирания имот, където е седалището на фондация „Дон Боско“, по нейните думи с опожарения микробус били превозвани момчетата и момичета – роми от квартал Лозенец, които наскоро приели западноевропейското християнство.В сряда е трябвало да има литургия в същата сграда, уточни Хелена, която не скри възмущението си от този акт в самото навечерие на католическия Великден и предстоящото посещение на Светия Отец в България.Тя припомни, че сградата на старозагорските улици „Свети княз Борис Първи“ и „Захари Княжески“,пред която е станал палежът е била национализирана  след 9 септември 1944 година и реституирана след 1991 година на Ордена на салезианите. На един от етажите  е седалището на „Дон Боско България“, има молитвен салон , както и помещения ,ползвани от общинския център за работа с деца.

Фондация „Дон Боско България“ и салезианският орден от десет години работят с населението на ромския квартал Лозенец, изграждането на черквата там започна пред близо 5 години.