Поискахме защита от ЕК за българското кисело мляко и сирене

Поискахме защита от ЕК за българското кисело мляко и сирене

Чакаме решение до 6 месеца

България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“, съобщи Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Предстои Европейската комисия (ЕК) да стартира процедура по проучване на документацията. Очаква се процедурата да не продължи повече от 6 месеца, а когато този срок се надхвърли, ЕК писмено ще посочи причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България,

право на възражение по процедурата

ще имат държавите-членки на ЕС и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър. 

Чрез процедурата ще бъде постигната единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. "С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя, срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба", посочват от МЗХГ, като допълваст, че така ще се постигне

защита и затвърждаване на добрата репутация

и високото качество на тези традиционни български млечни продукти.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания  “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.  По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.