Погват нелегалните бусове

Погват нелегалните бусове

Управляващите и транспортният бранш набелязаха мерки срещу сивия сектор

Управляващите и транспортният бранш се договориха за мерки срещу нелегалния превоз на пътници и товари. Това стана след няколкочасова среща на министрите Владислав Горанов и Росен Желязков с транспортния бранш, след която те обявиха мерките срещу сивия сектор.

Автобусните превозвачи ще трябва да се регистрират по ДДС. По думите на финансовият министър Горанов промяната в закона ще бъде направена сравнително бързо, за да бъде гласувана от депутатите.

Гранична полиция ще прави анализи на трафика от бусове по границите. Въз основа на данните ще бъдат идентифицирани рискови ванове, които се подозират за нерегламентиран превоз. Превозните средства ще бъдат идентифицирани на база брои преминаване на граничните пунктове за определен срок.

Според Горанов най-често тези „превозвачи“ са физически лица, които са безработни или социално слаби. Те ще бъдат проверени от НАП. “Това е по-скоро черен сектор, отделно в транспортния бранш има наистина сив сектор“, коментира още финансовият министър. Отделно служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" също ще правят проверки на съмнителните превозни средства.

„За да са достатъчни субсидиите за превоз на пътниците като ученици, пенсионери, държавни служители, военни и военноинвалиди, ще бъде променен моделът за финансиране“, обяви транспортният министър Росен Желязков.

Всяка година държавата отделя все повече средства, за 2019 г. сумата е 111 млн. лева, като спрямо 2018 г. е нараснала с 4 млн. лева. Но средствата достигат само за 45% от общата сума на издадените субсидирани билети от транспортния бранш.

Следващата седмица ще станат ясни конкретните срокове за обсъдените днес промени. Сред тях са нова методика на автогарите и промяна на разписанията по републиканската транспортна схема. Браншът е предложил вече на управляващите конкретни текстове за корекции на законодателството.

Транспортният бранш от няколко години се опитва да привлече вниманието на управляващите върху проблема му. Преди дни обявиха протестна готовност за 18 февруари, за да защитят правата си. Срещата на министрите с бранша днес беше по поръчение на премиера Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.