Погром в Ботаническата градина във Варна

Погром в Ботаническата градина във Варна

Разрушени оранжерии, унищожени растения, семена и торове - това е резултатът след връщането на заграбените 19 декара от Ботаническата градина във Варна, която е собственост на Софийския университет.

В края на февруари Варненският окръжен съд отмени въвода във владение и върна терена на университета. Щетите обаче са големи. Години наред Софийският университет води съдебни битки, за да спаси спорния терен от Ботаническата градина във Варна. През януари частни лица, обявили се за собственици на парцела, правят пореден опит да го заграбят. Те разрушават оранжериите и унищожават ценните растителни видове, които са там.

„Това е като след преминаване на разбойници! Липсва целият наличен инвентар, който беше тук, включително 30 хиляди луковици на лалета, растения от редки и защитени видове, както и такива, получени от БАН. За възстановяването на оранжериите са необходими много средства и труд.

Ботаническа градина - Варна беше принудена да инвестира в закупуването на нови луковици за представяне на пролетната експозиция. Бяха направени разходи за изграждане на нова оранжерия за лятното цветно партерно зацветяване“, обяснява Огнян Илиев, казва заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев, цитиран от БНТ.

Тук са произведени десетки хиляди растения. Много от тях - редки, застрашени, които са описани в Червената книга на България и общо взето това е посегателство върху труда не само на специалистите, но и на работници", добавя главният специалист в Екопарка, Александър Тодоров.

За нанесените щети Софийският университет е уведомил прокуратурата. Така, че се чака произнасяне по следствено дело, което в момента е в Окръжна следствена служба във Варна. СУ пък ще предяви своите претенции. От Ботаническата градина се надяват това да е последният опит за заграбване на апетитния терен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.