0

М алко преди навърши 70 години в София е починала може би последната пряка издънка от рода на големия български поет, гениалния Пейо Крачолов Яворов - проф. Димитрина Нанева, съобщи председателят на международната фондация на името на лирика-харамия Тодор Иванов.

Малко преди навърши 70 години в София е починала може би последната пряка издънка от рода на големия български поет, гениалния Пейо Крачолов Яворов - проф. Димитрина Нанева, съобщи председателят на международната фондация на името на лирика-харамия Тодор Иванов.

Тялото на праплеменицата  на поета е намерено в апартамента й в столицата по сигнал на съседи, на които направила впечатление липсата на собственичката от доста време насам. Със съдействие на МВР е била отворена вратата, патоанатомите са констатирали смъртния изход. Образувано е досъдебно производство и издирват се нейните наследници. Това е станало малко след новогодишните празници.

Очакваме да приключат следствените действия и затова не можем да кажем кога ще бъде поклонението, проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството й за вечни времена, коментира лаконично Тодор Иванов. Той припомня че Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на чирпанския гений, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис Трети, който след унищожителното земетресение, съсипала града и околните села дошъл на място за да помогне на населението.

Политоложката проф. Димитрина Нанева и леля й, оперната певица  Явора Стоилова бяха последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници, които да продължат рода.
Родителите на Яворов имали цели пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина починали през 1965 г., като Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета - Явора. Тя също има дъщеря – Василена, която обаче е починала.

Завършила е философия и социология в София, специализирала е в Санкт Петербург.Била преподавател  по политология и социология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

От фондация „Яворов“ , която т.г. навърша 3 десетилетия от учредяването си, очаквали наследничката на поета да участва в традиционните чествания по повод 144-та година от рождението му на 13 януари, за това били водени авансово разговори, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала ковид и все още трудно се възстановява.

Честванията на Яворов тази година заради пандемията ще бъдат отбелязани скромно, по традиция ученици ще преминат с факли в ръка от къщата- музей до величествения му паметник в градския парк където ще бъде запален огънят на поезията.За пролетта ще бъде отложено представянето на книгата  „Свобода или смърт. Бунтовен лист“ , където са събрани 12-те броя от вестника , орган на ВМРО през 1903 година, списван от Яворов и кукушанина Димитър Кирлиев  по указания на Гоце Делчев. Изготвяното на хектограф вестниче е отпечтвано в стотина броя, първият му брой е бил в тираж от едва 41 екземпляра.

В уводната статия Яворов пише: “И тъй нека знаем длъжността си: работа без страх! Нека видим своя път: всякога напред! Нека помним целта си: свобода или смърт!“

Последният дванадесети брой е от 21 април, в някои от страниците са отпечатани яворовите стихове  „Ден денувам – пътища потайни“ и  „Сън сънувах“ и други. Книгата е подготвена от поета-издател Трифон Митев, който ще прочете и словото на 13 януари в Чирпан.