Погнаха погребалните агенции в Пловдив за спекула (ОБЗОР)

Заради цените на тъжните обреди

Погнаха погребалните агенции в Пловдив за спекула (ОБЗОР)

Полиция, Инспекция по труда и РЗИ проверяват всички траурни бюра и крематориума

Разследващите у нас погнаха погребалните агенции в Пловдив. Проверяващи от полиция, прокуратура, данъчни, инспектори по труда и по здравето нахлуха в траурните бюра в Града под тепетата. По официални данни те са 18 на брой, а по неофициални достигат до поне 25 в Града на тепетата.

За проверките потвърдиха и от полицията в Пловдив. По думите на директора на ОД на МВР в града ст. ком. Йордан Рогачев проверките са в редовен режим и не са свързани с конкретно престъпление. Предполага се, че инспекциите са провокирани от

високите цени на погребенията

които поддържат частниците. С всички екстри едно погребение може да надмине и 1000 лева, като в тази цена са включени измиване, гримиране, обличане на покойника, закарването му до траурния дом за поклонение и до гробното място, подготовката на пакети с храна, които се раздават на опечалените, и други специфични дейности. Кремацията излиза малко по-скъпо и ако допреди 2-3 години покойниците бяха карани в София, то вече и край Пловдив има частен крематориум, който работи на пълни обороти. Той също е обект на проверката, потвърдиха от полицията за „Монитор“.

Собственици на траурните бюра се оплакаха от проверките. По-големите от тях имат по 2-3 офиса, като във всеки един от офисите им са влезли на 13 април проверяващи от всички институции.

„Проверяват касовите ни апарати, дали отчитаме всяка една дейност, която вършим“, обясниха собственици на частни траурни агенции, пожелали анонимност.

„Рано сутринта влязоха

едновременно във всички офиси на погребалните агенции

в Пловдив. Едновременно влязоха. Тъй като нашият офис е на един от оживените булеварди в града, а около нас има и други колеги, като излязох навън и онемях – пред всеки офис имаше полицейска кола“, разказа друг собственик на частна погребална агенция. По думите му сред проверяващите били и инспектори от БАБХ и НАП, Икономическа и Охранителна полиция.

„Офисът ни се напълни с народ. И тъй като проверяващите влязоха едновременно във всички агенции в Пловдив, то нямаше и как да се обаждаме един на друг, за да се проверяваме. Изненадаха ни“, потвърди и трети частник.

Частните погребални агенции в Карлово също са обиколени от полиция, но такива мащабни проверки там не са извършени във вторник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.