Погнаха кметовете да броят свине по селата
2

В Търновско

Погнаха кметовете да броят свине по селата

Кметовете и кметските наместници в селата от Великотърновска област тръгват да броят свине по кочините и дворовете на хората.

В срок до 19 юли информацията за броя на свинете, отгеждани в отделните домове трябва да бъде актуализрана и да се представи в Областната дирекция на БАБХ. Това решение беше взето на провелото се днес спешно заседания на Областната епизоотична комисия по повод необходимостта от набелязване на мерки за предпазване от болестта Африканска чума по свинете, във връзка с последните открити случаи в община Никопол. В заседанието участваха членове от РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР,  ОД „Земеделие” и  РД ПБЗН. 

Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването към този момент на територията на страната. Той подчерта, че досега на територията на област Велико Търново няма регистриран случай на заразяване, но най-близкото огнище е село Новачане, област Плевен, което се намира в близост до село Ореш, община Свищов.

Взети са мерки, като са отпечатани информационни листовки и плакати, които ще бъдат разлепени и раздадени във всички населени места в област Велико Търново.

До 11 юли спешно трябва да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходими мерки. Да се проведе информационна кампания във всички населени места от страна на БАБХ, като е необходимо пълно съдействие от страна на кметове, кметски наместници и общински ветеринарни лекари. Ловните сдружения пък трябва да проведат срещи с ловните дружинки по места с цел засилване активността но отношение на индивидуалния лов на диви прасета.

Междувременно някои ловци в малките населени места в областта толкова силно са ентусиазирани от давания стимул от 50 лв. за убито диво прасе, че са готови да ходят по горите денонощно. Шефовете на дружинките са получили запитване от свои членове дали може да си вземат платена отпуска и да ходят самосиндикално по горите да бият диви свине и да заработват извънредно по още една месечна заплата.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.