Погнаха фризьорските салони за авторски права

Погнаха фризьорските салони за авторски права

Фирмите масово не изпълняват задълженията си към закона, показа проверка на Министерство на културата

Засилени проверки за лицензиране на музика, пускана на територията на фризьорските салони, стартираха от Министерството на културата. Инспекторите от дирекция „Авторско право“ към ведомството откриха масово неизпълнение на законовото задължение на собствениците да уреждат авторски и сродни права за звучащите в обектите им песни и мелодии.

В периода от 18 август до 4 септември са издадени 89 разпоредителни протокола на салони. От министерството обясняват, че стартиралата контролна кампания цели да повиши осведомеността на хората, притежаващи подобни обекти за разкрасяване. Причината - те често всъщност не са запознати със задължението си да заплащат за музиката, която звучи на тяхната територия.

В началото на септември бяха проверени и фитнес зали, като подобни протоколи бяха издадени на 5 от тях. Документът не води до директна санкция, като вместо това идеята му е да прикани ползвателите – в случая собствениците на въпросните обекти, да уредят правата.

Припомняме, че според Закона за авторско право и сродните му права при установено нарушение от инспекторите на културното министерство глобите могат да достигнат до 20 000 лв. От началото на миналата година право да извършват проверки в салоните, фитнес залите, ресторантите и други подобни търговски обекти правят и общините. Тяхната функция се състои в това наред с други документи при инспекции да изискват от собствениците и доказателство за уреждане на авторски и сродни права за песни. Общините обаче не следят за изпълнявания репертоар. Това означава, че даден обект може да е сключил договор с независимо дружество за управление на права, което предлага ограничен набор от песни, но да пуска на територията си и други парчета. Контролът относно репертоара е все още в ръцете единствено на Министерството на културата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.