Погасяват задължения на болници, дофинасират училища с маломерни папалелки

Погасяват задължения на болници, дофинасират училища с маломерни папалелки

Варна финансира две лечебни заведения в града, училища с маломерни паралелки и саниране на жилищни сгради в града.

От заделените близо 775 хил. лева Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания ще получи малко над 324 хил. лев, като целева субсидия за изплащане на заплати, осигуровки и данъци на персонала за периода до 30 ноември 2019 г.

Болницата трупа дългове от години и през всяка от тях Община Варна дофинансира дейносттта й с подобна сума. Причината за недоимъка е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата. Фактите показват, че един леглоден струва около 100 лева, а болницата получава от министерството само 38 лева.

От няколко години Общината води разговори с министерството на здравеопазването, за да може болницата да премине под нейна опека, но това все още не е осъществено. Поради тази причина се налага на няколко пъти в годината Общинският съвет в града да отпуска пари, с които лечебното заведение да покрива задълженията си към доставчици и служители.

Други близо 450 хил. лева ще бъдат предоставени на Очна болница. С тях ще се погасят стари задължения на лечебното заведение до датата на поемане на управлението й от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Въпреки, че здравното заведение ще се управлява от университета, собствеността остава на Общината и тя ще има последната дума за всички важни решения.

Очакванията са значително да се подобри тежкото финансово положение, в което се намираше Очна болница, и тя да предлага много по-високо качество на здравеопазване.

Общинският съвет разреши отпускането и на близо 138 000 лв. за дофинансиране на маломерни и слети паралелки в шест общински училища. Учебните заведения, в които има такива паралелки са ОУ „Кап. Петко войвода“, СУ „Елин Пелин“, ОУ „Св. Кл. Охридски“ в с. Константиново, СУ „П. К. Яворов“, ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Л. Каравелов“. Решението за дофинансирането ще има социален ефект и ще даде възможност на записаните в тях ученици да завършат средното си бразование.

Община Варна ще съфинансира и проект за над 1,2 млн. лв. за саниране на 8 многофамилни жилищни сгради в града. От местната хазна ще бъдат отпуснати до 62 хил. лв., с които да се покрият разходите за управление на проекта, финансиран по ОП „Региони в растеж“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.