Погасяваме 20-годишни ипотеки за половината срок

Погасяваме 20-годишни ипотеки за половината срок

Имотният пазар с 15% нагоре за година

Българите масово успяваме да погасим 20-годишни ипотеки в срок от 10-12 години. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев. „Това означава, че повечето българи успяват добре да се справят с кредитните си задължения”, поясни той.

Според него тегленето на ипотека

 не е лесен или труден, а по-скоро отговорен процес.

 „Ако го направим с добра преценка, то се получава най-добрата сделка в живота ни и се сдобиваме с хубаво жилище, но със заем”, каза експертът. Той коментира, че пазарът за ипотечни кредити в момента е добър като напомни несбъдналите се прогнози в края на 2018 г., според които в средата на 2019 г. ще има ръст на лихвите по ипотеките. „В момента сме свидетели на рекордно ниски нива на цените на заемите, които варират между 2.95-3.8%. Промоционалните лихви пък вървят между 2.7-3.3%. Сега влизаме в най-силния период за банкиране и кредити, затова ако до момента няма оферти, то от 1 октомври до края на годината задължително банките ще пуснат оферти”, допълни Тошев. Той предупреди, че според повечето анализатори

 най-вероятно ще има леко покачване в средата на 2020 г.

 „Причина за това е, че Европейската централна банка обеща, че няма да пипа основната лихва тогава, но ако все пак има промяна, то се очакват плавни действия и повишението ще засегне новите клиенти, а за старите кредити лихвата ще зависи от подписаното в договора”, поясни кредитният посредник. Относно това дали лихвите у нас са високи, експертът каза, че всичко зависи с кого се сравняваме. В сравнение с Румъния и Унгария имаме ниски лихви, а спрямо САЩ, където те са 4.3-4.8%, също сме добре. Ако сравним с Германия, където лихвите са между 1-1.7%, то нашите са високи. „Всичко зависи от пазара, страната, лихвената премия и други”, поясни Тошев като изтъкна, че в момента лихвите са добри в сравнение с 2008 г., когато те бяха 6.5-7.5%. Тази година пазарът е по-активен като има

 15% повече изтеглени кредити

 за покупка на имот в сравнение с 2018 г. Данните на Агенцията по вписванията обаче показват, че пазарът е с 1-3% надолу. Обяснението за това е, че миналата година изтече 10-годишният срок на ипотеките от голямата финансова криза през 2008 година. „2008 г., преди самата криза, бе най-силната година за ипотеките, които сте длъжни да обновявате на всеки 10 години”, каза Тошев. Бумът на ипотеките през 2008 г. беше подновен миналата година и затова миналата година изглежда, че има разширение, а всъщност голяма част от тях просто бяха обновени или рефинансирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.