Поевтиняването на парното в София по-ниско от обещаното

Поевтиняването на парното в София по-ниско от обещаното

Изчислено на ден за миналия месец при някои сметки спадът е символичен

За част от абонатите поевтиняването на топлинната енергия за април в София се оказа доста по-ниско от обещаното, показа проверка на „Монитор“.

В началото на миналия месец КЕВР обяви за софийската топлофикация най-голямото намаление от 26,47%. Според решението на регулатора решението мегаватчас топлинна енергия падна до 70,32 лв. от 95,64 лв.

Сега обаче се оказа, че за април с по-малко дни с парно среднодневната сметка на някои абонати са на ниво далеч от обещаното поевтиняване. За тухлен апартамент с площ от 70 квадрата в София, с външна изолация, с 2 работни радиатора и лира в банята среднодневната сметка е около 9,70 лв. за миналия месец и 10,23 лв. за март


или поевтиняване от само към 5 на сто


Подобен е случаят с друг тухлен имот в центъра на София, също с 2 работещи радиатора. Там среднодневните показатели за март и април са съответно 10,70 и 10,20 лв. или отново поевтиняването е към 5 пъти по-ниско от обещаваното.

При трети абонат, съгласил се да даде информация за начислените му сметки за предходните два месеца, поевтиняването е по-голямо и е в рамките на около 15 на сто. Става дума за просторен, неизолиран имот, където среднодневната сметка за март за парно и топла вода е 15,26 лв., а за април - 13,04 лв.

Според експерти окончателните суми за изтеклия отоплителен сезон за абонатите с прогнозни сметки


ще станат ясни след изравняването

То обаче обикновено се точи до края на септември заради различните обжалвания от съседи. Очаква се преди това поне да стане ясно с колко ще бъдат приспаднати вече платените сметки на абонатите на парното в страната заради свалянето на цената на природния газ със задна дата от 5 август миналата година.

Мартенските сметки, за които хората смятаха за раздути, дошли в средата на април разбуниха духовете в столицата и


предизвикаха проверка в софийското дружество

От КЕВР в края на миналата седмица са връчили констативния протокол на „Топлофикация София“. Според нормативите в следващите 3 работни дни от дружеството, което е най-големият консуматор на природен газ в страната, трябва да дадат своето становище по установените факти от проверката на регулатора. По неофициална информация от комисията до края на месеца от там ще одобри доклада за резултатите от проверката и заключенията в него.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.