Поетеса от Варна стана лауреат на Златно яйце

Поетеса от Варна стана лауреат на Златно яйце

Голямата награда от 37-то издание на националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“, статуетката Златно яйце, изработена от Костадин Ненов преди четвърт век отпътува за Варна, откъдето е тазгодишната й носителка Преслава Виденова.

Нейното стихотворение „Тихата планета“ бе поставено на първо място сред творбите на 142 автори от журито в състав Ина Иванова, Васил Видински и Иво Рафаилов.

Преслава участва за пръв в най-стария поетичен конкурс, чийто начало е поставено през вече далечната 1984 –а и сред чийто лауреати са отдавна утвърдени вече като имена Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др.

Тя обаче не е сред непознатите автори на мерена реч, забелязана е била преди време от журито на конкурса, посветен на Петя Дубарова с председател Бойко Ламбовски, което й дава и първата награда.Тогава Преслава е била ученичка във варненската Първа езикова гимназия.Още по-назад във времето е била носител на награда и за рецитация на стиховете на Яворов.

Освен статуетката Златно яйце носителят на голямата награда ще има възможност да издаде догодина и своя дебютна книга, припомнят организаторите на конкурса : Библиотека Родена, община Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“, които преди отчитане на резултатите отпечатаха и експресен сборник с най-добрите стихове на участниците.

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата  имат момичетата: 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България като най-много, 36, са от София, а от града - домакин са 9. Много силно участие има и от Шумен - 8, Пловдив – 6, както и от Велико Търново и Бургас – по 5.

Сред кандидатите за славата е и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга.

Връчването на наградата се проведе при спазване на драконовски санитарно-епидемични мерки в старозагорския регионален исторически музей, където възможност да присъстват имаха крайно ограничен брой автори и почитатели на мереното слово.Там бе представена и първата книга „Навици“ на миналогодишната носителка на Златно яйце Габриела Манова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.