Поемаме нов държавен дълг от 200 млн. лева

Поемаме нов държавен дълг от 200 млн. лева

Министерството на финансите ще проведе пореден аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ), става ясно от съобщение на Българска народна банка (БНБ).
Предстоящият аукцион ще се проведе на 6 април и ще бъдат емитирани ДЦК за 200 млн. лв.

Срочността на ценните книжа е 5 години при годишна лихва от 0.01%. Припомняме, че в приетия през декември миналата година Закон за държавния бюджет за 2020 г. е записано, че правителството може да генерира нов дълг до 2.2 млрд. лв.

Още в началото на годината бяха пласирани ДКЦ за 200 млн. лв. В края на януари беше поет и нов 10.5-годишен държавен дълг за 200 млн. лв. Общо това е дълг от 400 млн. лв. Последният и четвърти аукцион се проведе на 24 февруари 2020 г. отново за 200 млн. лв. със срок от 10.6 години и падеж 21 декемрви 2029 г.

Предстоящият аукцион е пети подред, като с него държавата ще е изтеглила близо половината от допустимата за годината сума.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.