Подземна вода наводнява арт квартал „Капана“

Подземна вода наводнява арт квартал „Капана“

Подземна вода наводнява къщите в пловдивския артистичен квартал „Капана“. Сигнал за това е постъпил в приемната на омбудсмана в Пловдив, съобщи и.д. обществен посредник инж. Борислав Стаматов.

Тревогата на подалите сигнала е, че проблемът от години засяга няколко сгради, намиращи се по ул. „Константин Стоилов“, ул. „Абаджийска“ (от северната и южната страна) и част от ул. „Железарска“. „От наша страна извършихме проверка на място, при която установихме, че на места водата в сутеренните помещения достига до 50 см., а някои собственици на сгради чрез помпи  отвеждат водата в уличната канализация“, казва инж. Стаматов.

От приемната на обмудсмана са изпратили писма до Министерство на околната среда и водите и до Министерство на регионалното развитие и благоустройството по казуса. Получен е отговор от Асоциация по водоснабдяване и канализация, в който се изразява становище, че „най-вероятните причини за наводняването на сутеренните помещения на ул. „Абаджийска“ имат техногенен характер и са свързани с техническото състояние на водоснабдителната мрежа в по-горните улици от Стария град“ , като в заключение се препоръчва по-обстойна проверка от страна на „ВиК“ ЕООД със специализирана апаратура. Ако не бъдат установени скрити аварии, следва Община Пловдив да възложи хидрогеоложко проучване за установяване причините за настъпилите промени и за определяне на подходящо решение за трайното отстраняване на проблема, уточняват още от приемната на омбудсмана.

Оттам са категорични, че е необходимо да се предприемат адекватни мерки за недопускане на течове в избените помещения на сградите по визираните улици, тъй като във времето къщите ще започнат да се компрометират. „А това е недопустимо, още повече, че се касае за емблематичния за гр. Пловдив кв. „Капана“, който е на границата с Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ и представлява групов паметник на културата. Очакваме спешни и координирани действия между Община Пловдив и "ВиК" ЕООД в защита на кв. Капана, защото в един не толкова далечен ден част от този квартал просто ще потъне!“, казва инж. Стаматов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.