И подсъдимият за смъртта на Милен Цветков поиска отмяна на наредбата за наркотици

И подсъдимият за смъртта на Милен Цветков поиска отмяна на наредбата за наркотици

Кристиан Николов - подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков, се включи в делото във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици, съобщи "Лекс".

Той се присъедини към актьора Явор Бахаров, който миналата година поиска от ВАС да отмени осем текста от наредбата. И Николов, и Бахаров са подсъдими за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Актьорът беше осъден на първа инстанция на 1 година затвор, докато Николов може да получи и най-тежкото наказание, ако се докаже, че умишлено е причинил смъртта на Цветков, защото се е качил дрогиран зад волана. Именно процесът за смъртта на журналиста обуславя и правния интерес на Николов да оспорва наредбата, но за разлика от Бахаров, той иска тя да бъде отменена изцяло.

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване.

Противоречива е и съдебната практика за това дали за съставомерността на деянието е необходимо деецът да е бил повлиян от наркотиците. Изследванията могат да докажат употреба на наркотици, но изводите им са условни за времето, когато е станало и още повече за влиянието върху човека, кoето е индивидуално за всеки.

"Безспорно в такива хипотези рискът от осъществяване на наказателна репресия над невинни лица е сериозен", заявява в жалбата си Кристиан Николов.

Той цитира становището на Върховния касационен съд от миналата година, в което съдиите изтъкнаха, че в наредбата няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства. В случая с Николов негови приятели дори свидетелстваха, че имал ритуал да пие чай за успокоение и ползвал специална паста за зъби, като направил същото и часове да блъсне Милен Цветков.

"Логическото тълкуване на материалноправната разпоредба на чл.343б, ал.3 НК обуславя извода, че за съставомерността на управлението на МПС след употреба на наркотични вещества не е нужно наличието на наркотичното вещества да е установено по надлежния ред, нито е налице правна необходимост същото да е установено в кръвта на водача", се казва в жалбата на Николов, като се цитира и практиката на ВКС до момента, според която доказването на употребата на наркотици е възможно да се установи с всякакви доказателства и доказателствени средства, предвидени в НПК.

Затова и адвокат Любомир Таков, който представлява Николов, пише, че има колизия между НК и наредбата. Това е така, защото според тълкуването и на върховния съд, в кодекса няма въведен надлежен ред за установяване на употреба на наркотици.

"Ето защо е недопустимо процесът на установяване на обективната истина да бъде ограничен от административни разпоредби", пише той в жалбата до ВАС.

И Николов, и Бахаров изтъкват пред съда, че нито една от лабораториите, извършващи изследвания за алкохол и наркотици, не притежава акредитация за тази дейност.

Според адвокат Таков още преди внасянето на проекта за наредбата от 2017 г. не е бил публикуван доклад, предварителна оценка за въздействието ѝ и мотиви към нея.

Делото във ВАС беше образувано през ноември миналата година, като първоначално наредбата беше оспорена само от майката на мъж от Габрово, който също като Бахаров и Николов е подсъдим за шофиране след употреба на наркотици. Съдът обаче не допусна жалбата ѝ, защото прие, че тя няма правен интерес, но след това по делото беше конституиран синът ѝ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.