Подсигуряваме салатата от един зеленчук

Трикове да си гледаме зарзават у дома

Подсигуряваме салатата от един зеленчук

Трябва ни само част от растението и чаша вода

 

Всеки ден изхвърляме купчина отпадъци. Но има начин да ги намалим и да намалим въглеродния отпечатък, който оставяме.

А и сега във времето на дефицит в магазините, да имаме какво да откъснем от саксията на балкона.
Купуваме веднъж
Съществуват растения, които можем да купим веднъж и да имаме от тях за постоянно.
На първо място, това са сладките картофи. Започнете с един здрав, био сладък картоф. Когато започне да покълва, го сложете в буркан с вода. По-голямата част от картофа трябва да е над водата. Непременно сменяйте от време на време водата, за да не се образува мухъл и плесен. Сложете буркана на място, което да е постоянно огряно от слънцето. Когато кълновете пораснат достатъчно, ги откъснете от картофа. След това ги засадете в почва, с дълбочина около 25 см.
Джинджифил
Второто растение, което можем да си отгледаме вкъщи, е джинджифила. Всичко, от което се нуждаете, е покълнал джинджифил. Накиснете джинджифила в топла вода за една нощ. След това го сложете в добре дренирана почва. Покрийте с около пет сантиметра почва. Полейте добре. Сложете джинджифила на място, което не е постоянно огряно от слънцето, но същевременно е топло. Пръскайте с вода с пулверизатор, за да стои почвата влажна. Джинджифилът не расте бързо. След няколко седмици ще видите стъблата, които се показват. След 3-4 месеца вече ще можете да съберете реколтата.
Моркови
Третото растение са морковите. Можете да си ги купите от магазина. Отрежете върховете им. Набучете ги с клечки за зъби и ги поставете в съдове с вода. Клечките за зъби ще ви помогнат морковете да не бъдат потопени напълно. Във водата трябва да бъдат само върховете на морковите. Поставете на слънчево място. Доливайте вода, ако е нужно. След около седмица ще видите кълнове в горната част. А отдолу ще се появят коренчета.
Отглеждането на пресен лук също е много лесно. Вземете връзка лук от магазина. Отрежете върховете и ги поставете в чаша вода. Сложете чашата на слънчево място, като например на прозореца. Отрязвайте това, което ви е нужно за готвене. Лукът ще се възстанови буквално за ден.
Целина
Също толкова лесно е да си произвеждаме целина. Всичко, от което се нуждаете, е да отрежете върха на целина, която сте купили от супермаркета. Може да използвате останалата част както обикновено. Сложете върха в малко количество вода на слънчев прозорец. Върхът трябва да сочи надолу, мястото на среза – нагоре. Доливайте вода на всеки два дни. Пръскайте с пулверизатор тази част, която се подава над водата. След около седмица ще се появят листа . Тогава преместете целината в саксия с помча и поливайте добре.
Отглеждането на праз става по същия начин както на зелен лук.
Чесън
Ето как можем да си отгледаме и чесън. Намерете най-голямата глава в магазина. Разделете я на скилидки. Сложете една скилидка в саксия с добре дренирана почва. Натиснете я в почвата и полейте. Поливайте редовно. След около месец прибирате реколта.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.