0

О сновната задача през този сезон е розите да съхранят колкото се може повече листна маса. Тя държи сянка и хладина на растението.

Основната задача през този сезон е розите да съхранят колкото се може повече листна маса. Тя държи сянка и хладина на растението.

Леко почистете прецъфтелите цветове на розата.

Не използвайте прецъфтелите цветове и пожълтелите листа за мулчиране, защото могат да се развият гъбички и могат да станат убежище на вредители.

През юли и трябва да поливате растенията ежедневно. А ако просто полеете храста с вода отгоре надолу, това ще ги прероди.

Най-добрият избор за подхранване по това време е органичната тор. Може да избирате между птича тор, рибен разтвор, пепел от кафяви морски водорасли и т.н.

За да подготвите розите за втория им цикъл на цъфтеж (през есента), сега трябва да подрежете храстите, като отнемете около 1/3 от височината им.

Храсти

Прецъфтелите декоративни храсти – филаделфус, спирея, лоницера, лигуструм, подрежете и оформете. Не забравяйте и обилните поливки. Подхранете с разтворени в поливната вода течни торове. Хранителните елементи са в лесно усвоима форма и растението веднага реагира положително.

Поддържайте формите на чемшира. При добре оформени растения чемширът стои чаровно и стилно в градината. Конусовидната корона може да се получи при резитба по шаблон. Можете да си направите и различни фигурки от клонките на чемшира. Те се получават с помощта на конструкция и тел. Важно е да знаете, че резитбата се провежда в мрачен ден, за да не може яркото слънце да изгори клонките на местата на рязане. Ако пък искате да обкръжите лехите с цветя с дълга ограда от чемшири, орязани под линия, тогава трябва да работите с ножицата два пъти в годината - в края на май и в началото на юли. След подстрижката на чемшира през лятото можете да използвате излишните клонки като резници за размножаване. Нарежете ги на парчета с дължина 8-15 см и премахнете листата в долната половина на резника. Поставяме ги плътно едно до друго в почвата. За добро вкореняване е задължително поддръжка на постоянна и висока влажност. Над саксията на пръчка закрепете прозрачен плик и поставете саксията на тъмно място. Появата на нови листенца означава, че резниците са се вкоренили. Затова обаче ще е нужно повече време - близо година.

На балкона

На свеж въздух се изнасят абутилонът, азалията, аспарагусът, стайният бамбук, хибискусът (подберете му много светло място), хипеаструмът, драцената, листовидните кактуси, кливията, камбанките, марантата, млечките, палмите, папратите (под открито небе само в топлите нощи, или на шарена сянка и във влажен субстрат), пасифлората, бръшлянът, тиландсия, традесканцията (температурата трябва да не пада под 10 градуса), фикусите, хлорофитумът, екзакумът, юката.

Висящите кошници трябва да се завъртат така, че колкото се може по често слънцето да ги огрява от всички страни. Тогава композициите ви ще изглеждат красиво отвсякъде. Поливайте растенията с престояла вода. Най-добре е да пълните съдовете, в които стои водата, ден преди поливането. Студената водопроводна вода предизвиква стрес у растенията и може да затормози развитието им. Премахвайте вредителите по растенията при първите признаци на поражение. С размножилите се вече вредители ще се справите много по-трудно.

За да не се счупят под тежестта на плодовете

Опора за натежалите клони на овошките

В плодовата градина една от най-важните грижи е поливането на новозасадените и на младите овощни дръвчета, за да не спира преждевременно растежът им.

Водата ще се отрази благоприятно и на наедряването на плодовете при плододаващите овошки. При тях обаче, предимно при ябълките и крушите, особено важно е да се вземат мерки срещу провисването и счупването на клоните под товара на плодовете. Продължава прилагането на летните похвати за формиране на короните на младите дръвчета - филизене, привързване, отклоняване на младите леторасти и др. Юли е подходящото време за облагородяване на спяща пъпка на овощни семеначета, за присаждане „на зелено" на лози и за вкореняване на зелени лозови резници.

Проблем

Под товара на плодовете клоните на овощните дръвчета, особено на ябълката, крушата, пък и на сливата, провисват. Това не е желателно. Настъпват промени в движението на хранителните сокове, което може да има за последица и промени в растежните особености и залагането на цветни пъпки. Най-лошото обаче е, че крайният резултат може да бъде счупването на цели скелетни клони. Това вече е беда - ще се е отворила голяма рана, която бавно, дори едва ли ще зарасне, а и празното място в короната, от което губим плодове, трудно се попълва. Противодействието на тази неприятност е подпирането на клоните. Това е стара практика. Лошото е, че към нея в повечето случаи се прибягва, когато клоните вече са се огънали. Те трябва да се подпират през юли, още преди да са започнали да изменят положението си. Така ще се постигне по-добро огряване на плодовете и залагането на повече цветни пъпки.