Постоянна изложба в памет на първия боен полет в света, осъществен преди 107 години /на 16 октомври 2012 г. над Одрин /от пилота поручик Радул Милков /1883-1962/ с наблюдател Продан Таракчиев /1885-1957/ беше открита в ямболския Музей на бойната слава.

Бипланът „Албатрос“, управляван от Милков излита от летище в близост до жп гарата на Свиленград, в кошницата  Таракчиев е поставил няколко малки бомби „гелгар“, /по името на създателя им, руският поручик Владимир Гелгар/. За самолета са завързани с въжета и по-големи бомби „Одринки“ – българско производство. Самолетът лети в широк кръг над джамията „Султан Селим“ докато  Таракчиев скицира вражеските позиции. Прелитат над гара Караагач , където Таракчиев хвърля най-напред бомбите от кошницата, след това разрязва въжетата на „Одринките“ и те падат насред позициите на турската армия, предизвиквайки истински ужас.Историческият полет продължава един час и 30 минути. При кацането самолетът попада в огромен трап с вода и се преобръща, а екипажът едва не се е удавил, разказват съвременици, които успели да спасят летеца и  наблюдателя.Още на същия ден те са били удостоени с орден за храброст.

Редом с нея отвори врати и постоянна изложба в памет на майор Георги Атанасов, който загина на 9 юни 2017 г. по време на военно-морското учение „Бриз“ над Черно море, когато управляваният от него вертолет „Пантер“ падна във водата.Благодарение на професионализма му е спасен животът на другите двама членове на екипажа

Заедно с много снимки и факсимилета посетителите могат да видят парадната и бойната униформи на родения  на 4 октомври 1978 г. в Ямбол летец „Първи клас“, който до смъртта си е успял да осъществи над 600 летателни часа на различни самолети и хеликоптери.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От 2020 г.: 10 милиона лева за нови социални работници

10 милиона лева са предвидени за нов компонент по процедура „Работа“, като целта е да се осигурят и привлекат  нови социални работници. Заплатата от 1200 лева бруто за студенти, завършващи специалност „Социални грижи“, ще осигури държавата по Оперативна програма развитие на човешките ресурси от началото на следващата година.