0

И зложба под наслов „Църквата в Самуилова България - корени и наследство”, подготвена от сътрудниците на Кирило-Методиевисткия научен  център към БАН отвори врати в някогашната старозагорска Ески джамия.

Изложба под наслов „Църквата в Самуилова България - корени и наследство”, подготвена от сътрудниците на Кирило-Методиевисткия научен  център към БАН отвори врати в някогашната старозагорска Ески джамия.

Експозицията е посветена на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил , в нея са използвани документи от научния архив на академията , националния археологически музей и центъра на славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при софийския университет „Свети Климент Охридски“. Върху 15 пана е представено богатството и спецификата на книжовните паметници, стенната живопис и архитектурата, характерни за Самуиловото царство, като на преден план е изведена историята на Българската православна църква. На откриването присъстваха протосингелът на старозагорската митрополия и игумен на Шипченския манастир архимандрит Богослов и старозагорският областен управител Гергана Димитрова.Сред първите посетители бяха тийнейджъри, възпитаници на няколко старозагорски училища, които споделиха че с интерес следят случилото се около честванията по повод  хилядолетието от създаването на Охридската архиепископия.