Подпорна стена решава проблема със свлачищата по пътя за Рилския манастир

Подпорна стена решава проблема със свлачищата по пътя за Рилския манастир

Обрушването на скатовете започва след предстоящите църковни празници

Изграждането на подпорна стена ще разреши проблемът с постоянно активизиращите се свлачища по пътя за Рилския манастир. Предвижда се изграждането й да започне през септември.

Преди това трябва да се направи пълно почистване от падналите и струпани скали, пръст и дървета по трасето на 5 километра над село Пастра. Иначе обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи. „В момента движението в отсечка от 250 м се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването в участъка е безопасно и шофьорите трябва да бъдат спокойни. Веднага след празниците в Рилския манастир ще стартират най-неотложните дейности по обрушването на ската и поставянето на мрежи. Преди това предприемането на каквито и било дейности беше невъзможно заради дъждовете. Работата започва веднага след празниците, защото ще се налага за кратко в определени дни движението да се спира, а това е неуместно през следващата седмица, когато се очаква интензивен трафик“, обявиха от АПИ.

За трайното укрепване на ската при 27-и км предстои провеждането на процедура за изработване на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъците. Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.