Подпомагат екскурзоводите с 3 милиона лева

Подпомагат екскурзоводите с 3 милиона лева

Това обяви министърът на туризма Марияна Николова

„Разработваме пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), с който да подпомогнем екскурзоводите. По европейския фонд ще бъдат заделени около 3 млн. лева, които целево ще бъдат насочени за финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи. По данни на Министерството на туризма това са около 1 500 човека”. 

Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас. В срещата участва и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.

От Министерството на туризма посочват, че предстои в следващите дни да бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие. Марияна Николова обясни, че след разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на ОПИК, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на министерството. „Ще се работи максимално бързo и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта”, увери още тя. 

Вицепремиерът е благодарил за разбирането и бързата реакция на Министерството на икономиката и Министерството на финансите, чрез които се реализира и тази пилотна инициатива. Николова подчерта отново за нуждата от финансиране за екскурзоводите, не само защото сектор туризъм е най-засегнатия от пандемията от COVID 19, a и тъй като те не попадат в обхвата на част от мерките, въведени за подкрепа на отрасъла.

Представителите на бранша са благодарили за положените усилия, както и за адекватната реакция в намиране на работещо решение на проблемите на екскурзоводите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.