Подписваме споразумения  с Гърция за газовата връзка

Подписваме споразумения с Гърция за газовата връзка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега - министърът на енергетиката и околната среда Константинос Хадзидакис ще подпишат днес в София междуправителствено споразумение за установяване на данъчен режим по отношение на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

В рамките на събитието ще бъдат подписани и други договори за ключови ангажименти и дейности по изграждане на интерконектора като договора за заем между Европейската инвестиционна банка и "Български енергиен холдинг" ЕАД, споразумения за пренос на газ с "Булгаргаз" АД , ДЕПА, Едисон и други компании.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е приоритетен проект не само за двете държави, а и за Европейския съюз. Реализацията му е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона, припомнят от Министерството на енергетиката.

Междусистемната газова връзка между двете страни ще свърже

националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на ДЕСФА С. А. - Гърция, в района на гр. Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество Ай Си Джи Би АД, с акционери „Българският енергиен холдинг“ ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/г., а максималният до 5,5 млрд. м3/г. на следващ етап. Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813 мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.