9000 души в онлайн подписка за отмяна на изпитите

9000 души в онлайн подписка за отмяна на изпитите

Подписки за премахване на националното външно оценяване след седми и десети клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас набират сила в интернет. Родители и ученици се обединяват около идеята, че в условия на пандемия изпитите не трябва да се провеждат, за да се гарантира здравето на всички, както и за да бъде избегнато влошаване на епидемичната обстановка в България.

Инициатива за изразяване на гражданската позиция около изпита в 10-и клас, който трябва да се проведе за първи път тази година, е на ученици от ПГЕХТ "проф.Асен Златаров" в Плевен. „Дa се отмени НВО за 10-и клас, тъй като не стига време за подготовка нито вкъщи, нито в електронна среда”, посочват авторите. Те стартират петицията преди 3 дни и тя вече е събрала близо 9000 подписа. Близо 8000 от тях са от вчера. Подписалите се се обединяват около мнението, че времето за подготовката за изпита не е достатъчно, а учениците дори няма да имат и възможност за преговор на материала от долните класове, който също ще влиза в изпита. „Нямаме нужната подготовка. Не мисля,че е редно да се проведе НВО!”, „Мисля че не сме изучили достатъчно материала” и "Няма как да се научи материала за това време”, гласят само част от коментарите на подписалите се.

Авторката на петицията за отмяна на двата изпита, които служат за вход в гимназия или университет, пък посочва, че няколко държави вече са предприели тази стъпка.

„Няколко държави вече са отменили матурите, като една от тях е Франция, а учениците ще бъдат оценявани по текущите им резултати”, пише Тера Александрова, която стартира онлайн подписката преди 3 дни. Така учениците в тези страни могат да бъдат приети в гимназии или висши училища, а диплома могат да получават на базата на годишните си оценки. „Призовавам всеки, който смята, че отмяната на матурите е правилната мярка, да даде своя подпис, защото излагането на толкова много хора на риск е изключително нередно, след като и други варианти са възможни”, допълва авторката.

За три дни петицията вече е събрала над 3000 подписа. През първия над 900 души са подкрепили идеята за отмяна на изпити, през втория – близо 1800, а днес те вече са около 500. „При такава трудна както за учители, така и за ученици ситуация е редно да бъде отменена или отложена всякаква изпитна дейност от такова значение”, споделя един от подписалите се. „Не искам да поемам риск от заразяване с вирус”, пък посочва друг от притеснените за здравето си ученици.

Близо 4000 пък са подписали петиция против връщане на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година. Нейните автори са разтревожени родители, които са на мнение, че в  противен случай ще се компрометират всички усилия дотук, положени от правителството и гражданите за овладяване на пандемията и защита на населението. Те призовават учебната година да завърши с дистанционно обучение, а учениците от 7-и и 12-и клас да се явят в училище само в деня на провеждане на изпитите при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.