Подписахме за строежа на
3

Подписахме за строежа на "Балкански поток"

Борисов: От утре започваме изграждането, тръбите вече са във Варна и Бургас

Подписахме договора за строежа на "Балкански поток", а изграждането му започва още от утре. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в МС, след подписване на самия договор между „Булгартрансгаз" ЕАД и обединение от Саудитска Арабия "Консорциум Аркад" за изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

Стойността на договора е 1,102 млн. евро, а срокът за реализацията е 615 дни. В първите 250 дни обаче ще се изгради линейна инфраструктура от 308 км, което ще позволи през България да се доставя газ за Сърбия, Унгария и до Австрия. Тази част трябва да бъде готова в началото на 2020 г.

Борисов заяви, че иска да наложи името „Балкански поток“ за проекта, а неговото реализиране е коствало огромни усилия при една прозрачна процедура. Още от утре пък тръбите, които на 90% били по пристанищата във Варна и Бургас, ще започнат да се разхвърлят по трасето и на практика проектът ще започне да се изпълнява.

"Докато някои питаха какви са nи отношенията с Русия и Саудитска Арабия, ние днес подписваме договор, който трябва да се реализира в много кратки срокове", каза Борисов. Причината пък е фактът, че тръбите са руски и затова и руският министър на промишлеността Денис Мантуров също присъства на подписването.

Отделно от това Борисов напомни, че се строи и конектора със съседна Сърбия, през октомври пък пускаме газ от турската граница до нашите компресорни станции.

"Защото всеки ден съм обещал да откриваме заводи, газопроводи, пречиствателни станции, за да си личи провала", каза на шега премиерът по адрес на опозицията, която упреква правителството в провал на управлението.

Той поясни, че проектът „Балкански поток“ се реализира и благодарение на личните му отношения с престолонаследника и краля на Саудитска Арабия. Той отново напомни на "честните опоненти", че "Южен поток" е бил спрян заради корупция и непрозрачни обществени поръчки.

"Ние оставаме в газовата карта",

така пък Борисов отговори на въпроса какво ще спечелим от проекта. Той отново изтъкна, че след провала на "Южен поток" и "Набуко", всички други газови проекти са ни заобиколили - ТАП, ТАНАП. Борисов изтъкна, че България ще печели от транзитните такси, а така съседни страни като Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ. Отделно чрез конектора с Гърция ще внасяме и втечнен газ. Борисов се пошегува с арабските гости: „Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме по малко и бензин да пускате от него“.

В следващите 20 години приходите на Булгартрансгаз ще се увеличат двойно, увери пък шефът на дружество Любомир Кръстев след церемонията.

Веднага след подписването със саудитската компания, Борисов даде кратък брифинг и с руския министър Денис Мантуров. Борисов обясни, че и за руснаците е важно реализирането на Балкански поток. Самият Мантуров изтъкна сферите за  възможно сътрудничество, сред които е енергетиката, чрез участието им в "Балкански поток" и евентуално в проекта АЕЦ "Белене". Русия има интерес и да доставя машини и техника, селскостопански машини или фармацевтични продукти.

Борисов обясни, че Русия и България имат точни и прагматични отношения и те не са се развалили въпреки т.нар. шпионски скандал.

"Руският шпионин да седне“, обърна се той на шега към руския посланик у нас.

Иначе Борисов изтъкна, че се надява проектът за АЕЦ „Белене“ да се превърне в много добър. От думите му стана ясно, че ще се пусне и

ферибот между Бургас и Новорусийск.

Разглеждали и темата за лицензите във въоръжението, където да се направят компромиси и нашите военни заводи да не губят работа и работна ръка. "Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компроми", каза Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.