0

О пасният компютърен вирус, предназначен за разрушаване на системите за сигурност на промишлени предприятия, който през 2017 г. спря работата на енергетическия завод в Саудитска Арабия, може да е разработен от руски научно-изследователски институт, информира Ройтерс. Поредното обвинение срещу Москва за хакерска атака дойде от САЩ.  

Опасният компютърен вирус, предназначен за разрушаване на системите за сигурност на промишлени предприятия, който през 2017 г. спря работата на енергетическия завод в Саудитска Арабия, може да е разработен от руски научно-изследователски институт, информира Ройтерс. Поредното обвинение срещу Москва за хакерска атака дойде от САЩ.  

Става дума за вируса Triton, който миналата година атакува системите за безопасност на саудитския завод, разработени от френската фирма Schneider Electric SE. Тогава експертите на американската компания FireEye, специализираща се в областта на киберсигурността, заявиха, че зад атаката стои държава, която обаче не може да бъде установена. Сега същите тези специалисти твърдят, че вирусът е разработен от Централния научно-изследователски институт по химия и механика в Москва, допълва Ройтерс. Директорът на разузнавателния отдел на FireEye Джон Хултквист заяви, че руските хакери „са пристъпили към създаването на вируси, способни да предизвикат сериозни разрушения“, цитира думите му агенцията. Пресата припомня, че в края на септември американските средства за масова информация обявиха, че хакери от групата Fancy Bear са разработили „опасно“ кибероръжие, а именно – вирус, който не може да бъде изтрит.  Спецслужбите на САЩ свързват Fancy Bear с руското Главно разузнавателно управление /ГРУ/, посочва АР. Хакерската група действа от 2004 г. и е известна с кибератаките си срещу редица държавни, информационни и военни структури в различни точки на света