Подмяната на тръбопровода под Варненското езеро приключва в края на юли

Подмяната на тръбопровода под Варненското езеро приключва в края на юли

Това стана ясно след заседание на Постоянната комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда“ към Общинския съвет във Варна, на което общинските съветници бяха запознати с напредъка на ремонтните дейности, свързани с възстановяването на скъсаната тръба.

Доставени са 260 метра нови тръби, които са от полиетилен с висока плътност и с външен диаметър 500 милиметра. До момента са извършени съответните заварки и са отлети утежнителите, които да държат тръбата под водата.

„Предстои през тази седмица да бъдат извършени хидравлични проби на тръбите, както и изпитания за водоплътност на участъците, които са подготвени за потапяне“, съобщи зам.-кметът на община Варна, инж. Христо Иванов.

Успоредно с това се прокопава мястото, на което ще бъдат положени тръбите. 100% е изпълнено прокопаването с необходимата дълбочина на ската, който е от страната на КПС „Аспарухово“, до фартватера. Изпълнено е и прокопаването извън фартватера в Северната страна, като изкопите са в окончателния им вид“, поясни инж. Иванов.

Той уточни, че през тази седмица предстои да започне удълбочаването на първи канал  на Варненското езеро. „Очакванията са в рамките на 4-5 дни след започване на работа от ДП „Пристанищна инфраструктура“ нивото на канала да бъде прокопано до минус 14 метра.

След това  фирмата подизпълнител „Хидроремонт“ ще продължи удълбочаването до котата от минус 21-22 метра, като се предвижда дейностите да бъдат извършени в рамките на десетина дни“, добави зам.-кметът. „Ще направим всичко възможно до края на месеца да бъде изпълнено свързването на тръбите“, добави още инж. Иванов.

На заседанието на комисията присъства и директорът на ВиК – Варна, инж. Валентин Вълканов, който направи ретроспекция на случилото се с авариралия тръбопровод. По думите му, ако тръбата е била положена на 22 метра под морското равнище, нямаше да се стигне до инцидента. Той бе категоричен, че няма екологична катастрофа във Варненското езеро.

„Показателите на водата на мястото на скъсаната тръба са като в останалата част на езерото. Измирането на риба, което бе констатирано, няма връзка с дефектиралия тръбопровод“, убеден е Вълканов. По данни на ВиК-Варна, в момента отпадъчните води преминават през резервен тръбопровод и механично се пречистват.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.