Подхранване на пчелните семейства през август се прави в няколко случая – когато количеството на меда в пчелните гнезда е недостатъчно и при наличие на кристализирал или манов мед по питите.

Когато количеството на меда в пчелните гнезда е недостатъчно съществено влияние върху нормалното презимуване на пчелните семейства оказва количеството на хранителните запаси. На всяко семейство е необходимо да се осигури по 2 кг мед на междурамие, плътно покрито с пчели. Пчелни семейства, в които количеството на меда е недостатъчно, се подхранват чрез даване на пити с мед, взети от други здрави семейства, или чрез захарен разтвор (захар : вода – 3:2).

Разтвор

Разтворът се налива в хранилките в големи дози с цел за 1-2 седмици да се осигури необходимото за зимуване количество храна. Захарният разтвор може да се даде и налят в празни или маломедни пити, които се поставят в края на гнездото или зад преградната дъска. Подхранванията се извършват привечер, а разтворът трябва да е с температура 30-40°С.

При наличие на кристализирал или манов мед по питите те се подменят с пити с нектарен мед. При липса на пити с мед за подмяна на пчелните семейства се дава центрофугиран мед или гъст захарен разтвор (3:2) в големи количества – 3-4 литра наведнъж на всяко семейство.

Есенно

При липса на късна паша в района на пчеларстване се налага подбудително подхранване на пчелните семейства в продължение на един месец. Когато за подхранване се използват пити с мед, непосредствено преди поставянето им в пчелното гнездо се разпечатват участъци от меда по тях, като големината на разпечатания участък зависи от силата на семейството.

Друг начин на подхранване е със захарен разтвор с концентрация 1:1. Това се прави всеки ден или през ден, и то привечер. В хранилката на всяко семейство се наливат 200-250 куб. см, респективно 300-400 куб. см захарен разтвор.

Важно

При подхранване на пчелите не трябва да се забравя, че:

·  замяната на нектарен със захарен мед над 50% е вредно за пчелите;

·  по-късното подхранване (краят на септември и октомври) изтощава пчелите и те масово измират през зимата;

·  пред този период (пашата е почти приключила или липсва) има опасност от възникване на пчелна кражба.

Изхвърлят търтеите и жилят повече

През август времето е сухо и горещо; дъждовете са краткотрайни и поройни; в много райони на страната се засушава.

Поради ниската влажност и високите температури през август пчелната паша намалява, с изключение на районите, където се отглеждат памук, слънчоглед, тютюн. През този месец цъфтят софора (японска акация), артишок, магарешки бодил, дяволска уста, маточина, мащерка, блатна мента, планинска чубрица. При подходящи условия тези растения осигуряват късна поддържаща паша.

Намаленото нектароотделяне в природата води до промени в пчелните семейства. Пчелите хранят по-слабо пчелната майка, в резултат на което тя снася по-малко яйца за денонощие. Летателната активност на пчелите работнички намалява. По-ясно е изразен инстинктът за защита на хранителните запаси, при което охраната на кошерите се засилва и пчелите са с повишена склонност към жилене.

Размножителният период е приключил, търтеите са нежелани и биват изхвърляни от кошерите. Измират пчелите работнички, взели активно участие в събирането и преработването на нектара.

Посочените промени показват, че пчелите се подготвят за зимуване. Този важен за развитието на пчелните семейства период трябва да бъде подпомогнат от пчеларя. През месец август може да се наблюдава проявление на американски гнилец и аскосфероза.

 

Съветите за пчелари са от книга “Сезонна работа в пчелина” на проф. Иванка Желязкова, ръководител на катедрата по пчеларство в Тракийския университет.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

16 млн. лв. за животновъдите

УС на ДФ „Земеделие” утвърди общ финансов ресурс до 15 871 860 лв. за изплащане на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2019 г.

Кандидатстването започва от  3 февруари

Разпределят 18,6 млн. лв. за плодове и зеленчуци

Кандидатстването започва от 3 февруари

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделиие”.