0

К огато дърветата изгубят красивата си есенна премяна и земята бавно се покрива с пъстроцветни листа, въпросът, който назрява е "Какво да правя с всички тези листа?" Може ли просто да се оставят там или пък трябва да бъдат премахнати?

Когато дърветата изгубят красивата си есенна премяна и земята бавно се покрива с пъстроцветни листа, въпросът, който назрява е "Какво да правя с всички тези листа?" Може ли просто да се оставят там или пък трябва да бъдат премахнати?


Мокрите листа са опасни, ако са оставени във вътрешния двор или по павираните площи, защото образуват хлъзгав кафяв килим. За да се предотврати опасността от подхлъзване, листата трябва да се изчистят от всички пътеки.
Падналите листа също трябва да бъдат отстранени от нежните издънки, тревата и вечнозелените храсти, тъй като растенията могат да започнат да гният. Липсата на светлина води до грозни кафяви петна по тревата.


Желани
Но листата не са нежелани навсякъде. Можете да позволите на слой до 10 см да се натрупа под дървета, храсти, жив плет и изчистени цветни и зеленчукови лехи. В идеалния случай листата трябва леко да се разрохкат с гребло и да се покрият с малко пръст, за да не ги издуха вятъра. По този начин, процесът на гниене също ще се ускори, но при тези растения той е благоприятен. Той спомага лесното и бързо формиране на пресен, богат на хранителни вещества хумус, който ще помогне на растенията да разцъфнат в целия си блясък отново следващата пролет. Бързо гниещите листа от цъфтящи храсти и овощни растения са най-подходящи за тази процедура, която е известна като компостиране. С този изключително съобразителен метод за използване на големи количества листа хранителните вещества в листата и изрезките действат като екологични торове. Покривът от листа над растенията ги държи на топло и добре изолирани и ги предпазва от ниските температури. Не забравяйте да отстраните всички останали листа през пролетта, за да се даде възможност до растенията да достигат достатъчно свеж кислород и слънчева светлина.

Направете гнездо за таралежи

Друга добра идея за рециклиране на листата е да се направят гнезда за таралежи. По този начин ще спомогнете за опазването на тези животни, тъй като таралежите са вече в списъка на застрашените видове в някои европейски страни. Това се е получило главно поради невъзможността на таралежите да правят гнезда и да намерят подслон в щателното почистваните и прецизно поддържани градини. Така че, защо да не направим малка купчина листа и тънки клонки? Малкото животно, което е активно привечер и през нощта, със сигурност ще Ви се отблагодари в натура. Ларвите, земните червеи, паяците и охлювите са първи в менюто на Вашия малък помощник-градинар. Така таралежите ще Ви помогнат да запазите част от Вашата градина без насекоми. Противно на фолклорните истории таралежите не са запалени по зеленчуците, така че не е нужно да се притеснявате за Вашите плодови или зеленчукови лехи!