Как да подхраним овошките?

Как да подхраним овошките?

Така ще стимулирате пъпките за догодина

Подхранването на семковите и костилковите овощни дървета през юли стимулира развитието на цветни пъпки за следващата година, които се образуват през този месец.

Извършва се подхранване с азотен тор (50 кг/дка), накопава се и при суша се полива, за да се ускори проникването на хранителните вещества до кореновата система на дръвчетата. От подхранването имат полза и плодовете, които са в растеж, защото наедряват повече.

Леторасти

Короните на младите (от едногодишни до тригодишни) овощни дръвчета от всички видове се прореждат. Това прореждане се състои в изрязване издъно на всички леторасти, които растат и се развиват навътре в короната, а така също и на болните леторасти. Това е особено важно преди всичко за прасковите и кайсиите. Премахват се и леторастите по стоволовете на младите дръвчета. Ако са се появили издънки от подложката, те също се премахват.

Малини

Едно поливане на малините ще се отрази много благоприятно върху добива и качеството на плодовете. Юли месец е време за интензивен растеж на нови издънки, както и подготовка на растението за следващата реколта. Затова лятното поливане има изключително значение. След обирането на малините се изрязват плододавалите издънки, изнасят се навън от посева и се изгарят. При забавянето на това мероприятие може да се попречи на правилното развитие на младите издънки. Отстраняват се слабите пръчки, а едногодишните се прореждат. Най-добър добив се получава, когато на един линеен метър се оставят около 10 млади издънки.

Съвет

Късни зеленчуци под овощни дървета не бива да се отглеждат, защото торенето и поливането им довежда до удължаване на вегетацията на дърветата и нарушаване на тяхната подготовка за зимата. Такива дървета при сурова зима могат да измръзнат. Окосена трева от градината може да се използва за мулчиране около овощните дървета. Това  предпазва от плевели и запазва влагата, която е много важна през  този горещ годишен сезон.

Ягоди

Непосредствено след прибирането на ягодите трябва да се положат специални грижи за насаждението. В края на месеца се орязват листата. Ластуните се орязват или се насочват към празните места. Поливането и окопаването също са важен елемент от следберитбените агротехнически мероприятия. Поне 80% от добива през следващата година ще се дължи на добрите грижи през това лято.

Пръскания

В овощните градини трябва да продължат наблюденията за поява на болести и неприятели и да се вземат съответните мерки. При зараза от струпясване ябълките и крушите след превалявания се пръскат с контактно-системни фунгициди. Срещу сливовия плодов червей се налагат също пръскания, които се съчетават и с борбата срещу червените листни петна. При прасковата вниманието се насочва главно за опазване на плодовата реколта от източния плодов червей и анарзията.

Дъждовете не отменят поливките

Сега, в периода на обичайното лятно засушаване, за да не спира растежът в младите както новосъздадени, така и 2-4 годишни насаждения, трябва да се извършат една или две поливки, съобразно метеорологичните условия. Редки са случаите, когато валежи може да ги отменят. При незадоволителен растеж новозаседените дръвчета е добре да бъдат наторени с 30-40 г на квадратен метър амониева селитра. Торът трябва да попадне във влажна почва. Добре е това подхранване да бъде последвано от поливка.

При младите дръвчета продължават грижите по оформяне на короните им. Използват се летните резитби, като филизенето или привързването и отклоняването на развиващите се леторасти, избрани за скелетни клони и скелетни разклонения. Благоприятен воден и хранителен режим трябва да се поддържа и при дръвчетата, които са във възраст на активно плододаване. За по-късно зреещите сортове това е от значение за наедряването на плодовете. Както на тях, така и на видовете и сортовете, от които реколтата е прибрана, поливането ще се отрази на по доброто залагане на плодни пъпки.Клоните може да се откършат от много плод


Важна грижа за плододаващите дръвчета през този период е вземането на предпазни мерки срещу счупване на клони, които под бремето на едреещите плодове увисват и може да се откършат. Това ще е беда. На помощ идва подпирането и привързването. От подобна намеса се нуждаят предимно ябълките, крушите, сливите и по-малко други дръвчета. Освен пряката цел, с подпиране се постига и по-добро огряване, така необходимо за оцветяването на плодовете, както и по-интензивно залагане на плодни пъпки за следващата година. Най-различни са начините на подпиране и привързване. Обикновена практика е единични клони да се подпират с помощта на пръти, завършващи на върха си с чатал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.