0

А ко мислите с ужас за зимните месеци, защото подът в жилището ви е толкова студен, че не можете да се стоплите качествено, значи се налага да помислите за най-подходящата изолация на под. Най-бързият и сигурен вариант е да потърсите помощта на майстор. Добре би било все пак да се запознаете с някои от вариантите, с които да изолирате подовете в дома си.

Ако мислите с ужас за зимните месеци, защото подът в жилището ви е толкова студен, че не можете да се стоплите качествено, значи се налага да помислите за най-подходящата изолация на под. Най-бързият и сигурен вариант е да потърсите помощта на майстор. Добре би било все пак да се запознаете с някои от вариантите, с които да изолирате подовете в дома си.

Един от най-достъпните варианти за изолация на под е полагането само на стиропор, съветват от сайта MaistorPlus. Стиропорените плоскости могат да бъдат с различна дебелина - 2, 3, 4 и 5 см. Колкото е по-дебел пластът, толкова по-добър е ефектът на изолация. Важно е обаче да се има предвид, че по-дебелият слой стиропор отнема от височината на стаята ви. Плюсът на изолацията със стиропор е, че би могла да се постави директно върху под без замазка, за да обере неравностите. Друго преимущество е, че този материал е сравнително достъпен.

Минусът е, че стиропорът е по-мек и трошлив материал и има съществена опасност да поддаде под сериозен натиск, какъвто е твърде вероятно да има върху пода на стаята, затова помислете какво е нейното предназначение и какво натоварване се очаква да има.

След полагането на стиропор върху него могат да се сложи ламиниран или обикновен паркет. Не е препоръчително полагането на теракот.

Ако целта на изолацията е да се образува сух под, подходящ за полагането и на плочки, върху стиропора могат да бъдат поставени гипсофазер или OSB плоскости.

Полагането на перлит е един от разпространените методи при изолация на под. Перлитът наподобява изронен стиропор и е подходящ за неравни подове. Важно е да се отбележи, че ако ще се полага върху дюшеме или стар паркет, преди слагането на перлита трябва да се покрие найлон, за да не изтича изолацията през дупките на дъските. След като се положи перлитът, имате две опции - полагане на гипсофазер или на OSB плоскости.

Гипсофазерът представлява смес от 80% гипс и 20% целулозни влакна. Готовият материал се продава на плоскости с различна дебелина. OSB плоскостите представляват спойка от настърган дървесен материал, най-често произведен от бързорастящи дървета като върба и бор. При завършването имате на разположение сух под, върху който може да поставите както паркет или ламинат, така и теракот.

Същественият минус на този тип изолация на пода е, че не е особено устойчива във времето, тъй като при по-голям натиск - например там, където стои гардеробът в стаята, частиците на перлита се разместват и поставените отгоре гипсофазер или ОSB плоскости провисват.

Има вариант перлитът да се замести с цели плоскости стиропор.

Фибранът е материал, произвеждан чрез екструдирането на полистирен. Подобно на гипсофазера, той се продава на плоскости и при изолацията замества стиропора.

Съществуват твърдения, че той е по-ефективен изолатор от стиропора, но мненията по този въпрос са противоречиви.

Фибранът се полага върху пода след направена замазка. Основното му преимущество при изолация на под е по-добрата му устойчивост. Той е по-плътен и по-твърд от стиропора, което е от значение за подовата настилка. Върху него могат да бъдат поставени гипсофазер или OSB плоскости.

Коркът е сравнително нова суровина, която се използва при изолация на под. Той може да бъде употребен по два начина - като изолатор под настилката или като крайна настилка на пода.

При първия начин върху замазката на пода се поставят директно плоскости от строителен корк. Те могат да бъдат с дебелина от 2 мм до 1 см. Върху тях могат да се поставят естествен и ламиниран паркет.

Втората възможност е коркът да бъде поставен като крайна настилка. За целта под него трябва да има поставен слой от стиропор или перлит и слой от гипсофазер или фибран.

Предимствата на корка са, че има както топло-, така и звукоизолираща функция. При полагането като крайна настилка е устойчив и се поддържа сравнително лесно.

Ако вече сте си харесали метод за изолация на под и сте по-сръчни, намерете идеалното време, в което да се захванете с тази задача. В случай че ще ви е за пръв път и не ви се рискува, може да потърсите помощ от строителни фирми или да възложите проект на опитен майстор.

Осветлението е чаканият гост в семейната трапезария

Има варианти, с които домът ви ще добие царствен и уютен вид. Вечерта е единственото време при повечето домакинства, когато цялото семейство може да се събере около масата. Обикновено тогава към компанията се присъединяват и евентуално поканени гости. Независимо дали се храним в тесен семеен кръг или с приятели, винаги е препоръчително ясно да виждаме какво има в чиниите ни, както и да разпознаваме лицата на сътрапезниците си. Затова в тази част на жилището е необходимо да има достатъчно и добре насочена светлина. Можем да ви предложим 10 иновативни решения за осветление над трапезарната маса, а при необходимост и допълнителни, професионални идеи според експертите на MaistorPlus.

Лекота и орнаментика успешно съжителстват в полилей, централно разположен над красиво подредената маса. Богато украсените осветителни тела са добре дошли в големи помещения, където няма опасност да утежнят интериора. Малките, гледащи в различни посоки осветителни тела са в състояние да накарат всеки, седнал край масата, да повярва, че е в светлините на прожекторите. Предимство при подобни решения за осветление е, че отделните компоненти могат да се позиционират в определена позиция, за да се получи желаното светлинно направление. Чистота и деликатност излъчват белите сфери. Те са идеалният аксесоар, който всяка мраморна трапезарна маса би си пожелала. Подобно осветление, умножено по три, със сигурност ще допринесе за повече щастливи мигове по време на вечерите.

Кристалните полилеи не са запазена марка само за пищните бални зали. Трапезарията също има право на своята щипка изящество. А съчетанието с подходящи аплици осигурява прекрасен светлинен ансамбъл. Симпатичният дизайн на полилея на въже не оставя никого безразличен и лесно може да върне всеки в детството, когато играта на въже беше неизменна част от ежедневието. Светлината от него се отразява и от сребристия таван, което още повече подобрява видимостта. Осветлението над трапезарната маса може да бъде чудесно допълнение към декорациите от естествени цветя. Изборът на осветително тяло с флорални мотиви винаги придава нежност и ефирност на цялостната интериорна визия. Идеи за решения за осветление над трапезарната маса можете да вземете и от наличното вече обзавеждане. Например умело съчетание на осветителното тяло със завесите в стаята. Двата елемента заедно отлично се справят с мисията за жизнерадостно, слънчево внушение. Когато осветлението над трапезарнта ви маса е изпълнено с очарование, при това рошаво, несъмнено е добър ход да го умножите по две. Освен че ще си осигурите повече светлина, ще си гарантирате и двойна доза оригиналност. Цяла армия от малки осветителни тела, скачени едно до друго, се е обединила тук, за да осветява пространството над масата за хранене. Модерно решение, чиято символика може да приласкае изобилието у дома. Колкото повече висящи лампички, толкова повече празнични наздравици!

Малкият апартамент не е присъда за вечна теснотия

Маломерен апартамент далеч не е необходимо да означава тясно и неудобно за живеене място. При добра организация на наличната квадратура, колкото и оскъдна да е тя, всеки може да се наслаждава на комфорт и уют в дома си. Може да научите 7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства, съветват от MaistorPlus. Ще се изненадате колко голям може да се окаже малкият ви апартамент. Говорили сме за предимствата на функционалните мебели, затова сега само ви припомняме да се възползвате от тях. Добре е да имате предвид още, че и най-обикновената на пръв поглед мебел може да влиза в различни полезни роли. Така например вместо да държите офис бюро и трапезарна маса поотделно, можете да си спестите място и средства, като ги обедините в едно. За да си освободите повече жилищно пространство в своя малък апартамент, бихте могли да спестите и откъм стени. Вместо да затваряте кухнята, дневната, трапезарията и спалнята в отделни стаи, обособете ги в добре разграничими зони. Дискретност между тях пак може да се постигне, като се заложи на леки прегради или завеси. Всяка зона може да има собствено цветово решение за стените или свой почерк в мебелировката, настилките и постелките. Важното е да се получава плавен и хармоничен преход между компонентите на цялостната интериорна картина.

Единствено банята можете да оформите като затворена стая, все пак тя заслужава подобна привилегия. Ако все пак предпочитате да има врати, които да отделят зоните или стаите в малкия ви апартамент, то изберете плъзгащи се или поне тип хармоника. Всъщност те са изключително удобни и при големи жилища, особено при внасяне на нови мебели или други придобивки за дома. Освен това няма шанс да се затръшнат при евентуално силно въздушно течение.

Огледайте се добре наоколо и си отговорете честно на въпроса дали всяка една вещ, която виждате, реално ви е необходима. Трупайки излишни предмети, без да броим тези със сантиментална стойност, не само лишавате себе си и семейството си от пространство, но и се заобикаляте със застояла енергия. Освободете се от всичко ненужно, изхвърлете го от дома и живота си и ще се убедите колко голям товар може да падне така от плещите ви.

Често забравяме, че освен с квадратура разполагаме и с кубатура в жилището си. Оползотворете добре вертикалното пространство в апартамента си и веднага хоризонталното видимо ще се увеличи. Леглото, обичайно заемащо повече място, може да се повдигне на горно ниво, а под него да се постави секция с рафтове, чекмеджета и шкафове за съхранение на различни вещи. Отдавна за никого не е тайна, че комбинацията от светли тонове като бяло, бледосиньо, бледорозово, жълто, зелено и огледала може оптически значително да увеличи наличното пространство. Изберете и за шкафчетата в кухнята цветове и материал за вратичките им, които добре да отразяват слънчевата светлина.

Гореизброените идеи могат да ви помогнат в мисията да накарате своето маломерно жилище да "порасне".

Ефектът „Шарени буркани“ през есента

Вероятно е изключително трудно да намерите място за всички тигани и тенджери в кухнята си. Но ако желаете да внесете цвят, красота и оригиналност в помещението, ще се наложи да освободите поне малко пространство на откритите рафтове. А ето и какво ще сложите там - най-разнообразни малки, големи, шарени, изрисувани, бледи и ярки буркани. Най-добре е да са прозрачни, за да се виждат и пъстрите подправки, ядки, сладки, бисквити, бонбони, сушени плодове и всичко друго, което ви хрумне да сложите в тях. Бихте могли сами да украсите стари буркани от детски каши например или да си купите вече готови.

Кухнята е място за хранене. Така че какъв по-добър начин да я декорирате от оригинално поднесена храна върху масата, плота или някой рафт. Но да не забравяме, че е важно и да е вкусна и полезна, за да не свърши в кофата за боклук, след като й се насладите на визията. Морковената торта е чудесен вариант. Изглежда свежо, внася пъстрота, а е и изключително полезна. В никакъв случай не подценявайте ефекта на няколко настъргани моркова в приказния сладкиш. Те предоставят на тялото ви витамин А, който спомага за доброто ви зрение. Освен това неутрализират ефекта на ултравиолетовата радиация и пречистват организма ви от токсините.

Цвете за мама, цвете за баба, цвете и за любимата. А защо не и за цялото семейство? Цветята са красиви и пъстри. Внасят живот, аромат и свежест, където и да бъдат поставени. Романтика за влюбените, но и наслада за всеки, който ги погледне. Затова и са идеална украса за кухнята, където вероятно прекарвате голяма част от времето си вкъщи. Самите те носят радостно настроение и разнообразие, а ако и вазите и саксиите им са оригинални и цветни, то ефектът е двоен. Бихте могли и да си измайсторите изкуствени - от плат, прежда, пластмаса или хартия, и така цветът им да си остане винаги свеж.

Дървените шкафове са сърцето на кухнята


Ако желаете да създадете усещане за уют и топлина в компактната кухня, то заложете на кухненски шкафове от дърво! Този материал е приложим както в просторни и светли помещения, така и при обзавеждането на кухненски бокс, тъй като се отличава с невероятни дълготрайност и здравина, в комбинация със завидни естетически качества. В случай че планирате обзавеждане на кухненски бокс, специалистите препоръчват да се придържате към по-изчистени линии и семпъл дизайн. По този начин ще сте сигурни, че кухнята ще изглежда приятна и поддържана, вместо да предизвиква клаустрофобия у главния готвач у дома. Друг важен елемент, на който непременно трябва да обърнете внимание, е кухненският гръб. Той може да бъде решен в наситените нюанси на зеленото, така че да сближи кухнята с естествената природна красота, или пък да се слива със стените, така че да се постигне визуален баланс в помещението.


Плочките дават настроение на банята

Хората са свикнали да възприемат банята като помещение с изчистен интериор. Доскоро сред цветовете за плочки за баня преобладаваха бели, кафяви или сини. Защо пък банята да не е цветна и да не приляга чудесно на доброто ви настроение, докато пеете под душа или играете с детето си във ваната? В специализираните магазини вече можете да откриете фаянс и теракот в топли и приятни нюанси, както и по-разчупени идеи с ненатрапчиви флорални мотиви. Рядко обаче се срещат бани, в които човек да е съчетал всички цветове на дъгата например. Ако сред вас има такива, които обичат интериорът в дома им да е цветен и си представят банята като феерия от багри, предлагаме идеи за нетрадиционни бани, каквито едва ли сте срещали в много къщи.

Октомври е крайният срок за приспиване на градината

Част от грижата за двора и градината ни е подготовката за зимата и всичките нейни предизвикателства. Есента е красива и нейните топли октомврийски дни са  подходящи за това начинание. Октомври е месецът когато с удоволствие можем да свършим всичко необходимо, за да може през следващата пролет и лято, отново да се радваме на красота и свежест в двора си. Както и самите ние, така и растенията са изправени пред предизвикателствата на, влагата и тежките студове през зимните месеци. От нас зависи да положим известни усилия и да ги предпазим. През октомври обикновено е и последното косене на тревата и не бива да забравяме, че след него тревата не бива да бъде нито много ниска, нито много висока. Ако я оставим ниско окосена, тя и е податлива на ниските температури, които никога не знаем кога точно ще започнат. Ако пък я оставим по-висока, тя ще задържа повече влага и това ще причини гъбични и други заболявания. Точно по тази причина и винаги когато косим трябва да отстраняваме окосената трева непосредствено след косенето.

Красивите багри на листата обикновено в крайна сметка стигат до земята и тревата и едно от най-типичните задължения на всеки градинар през есента е събирането на окапалите листа. За тази цел най-подходящо е гребло с меки зъбци, а може да се използва и прахосмукачка за листа. Подобни машини се намират вече в магазините и са много практични за есента, защото листата се събират и изхвърлят, а не се трупат на купчини, които може да задушат тревата и да доведат до загиването и. Ако тревата ви е на повече от 2 години и особено ако имате по-глинеста почва в двора, аерирането е много важно. Целта му е да се повиши притока на въздух към тревата и в почвата в дълбочина. Недостига на въздух води до затрудняване на храненето на корените на вашата трева и тя започва да боледува. Освен това когато почвата е сбита е силно затруднено оттичането на дъждовните води. Това води до появата на гъбични заболявания по тревния чим и неговото пожълтяване. Именно затова е важно през октомври да осигурим достатъчно въздух в почвата чрез аериране с гребло, с режещи елементи или с вила, с която да направим дупки в почвата. Вече има и подходящи машини, които външно много приличат на обикновена косачка, но всъщност са с нежни телообразни сегменти, чието предназначение е именно аерирането на почвата.

Силните студени зимни ветрове са в състояние да изпочупят клоните на иглолистните дървета в двора и е добре да ги вдигнем и привържем с канап за да ги предпазим.

Ако при някои от растенията това не може да стане, не бива да забравяме периодично да ги изтръскваме от снега през зимата, за да не се изпочупят клоните от неговата тежест и от силния вятър. Добре е ако имаме възможност където растенията са изложени на силни ветрове, да бъдат направени и  прегради, които да спират вятъра. Те трябва да бъдат от такъв материал, че да не спират въздуха, а само да предпазват от силен вятър – бамбукови рогозки, жив плет и др.