0

С корошни проучвания на института "Роберт Кох" показват, че децата имат все по-сериозна роля за разпространението на COVID-19. Според учените това се дължи основно на британската мутация на вируса B.1.1.7. Все повече специалисти настояват децата също да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция. Затова и производителите провеждат проучвания за ефикасността на ваксините срещу COVID-19 при деца.

Скорошни проучвания на института "Роберт Кох" показват, че децата имат все по-сериозна роля за разпространението на COVID-19. Според учените това се дължи основно на британската мутация на вируса B.1.1.7. Все повече специалисти настояват децата също да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция. Затова и производителите провеждат проучвания за ефикасността на ваксините срещу COVID-19 при деца.

Резултатите от проведени клинични проучвания показват, че ваксината Comirnaty (на производителя Pfizer/BioNTech) е подходяща за активна имунизация, превенция на COVID-19, при лица на възраст 12 и повече години. Анализът на данните от проведеното проучване сочи, че при юноши на възраст между 12 и 15 г. eфикасността на ваксината е 100%. Става ясно още, че имунният отговор на Comirnaty в тази възрастова група е сравним с имунния отговор при групата от 16 до 25 години (измерен чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2).
Ефикасността на Comirnaty е изчислена при близо 2 000 лица на възраст от 12 до 15 години, при които няма признаци за предишна инфекция. Те получават или ваксина, или плацебо* (без да знаят кое от двете им е приложено).


Резултатът: от 1 005 деца, получили ваксината, нито едно не се заразява с COVID-19. При другата група – с плацебото - от общо 978 деца с коронавируса се заразяват 16. Последното доказва, че ваксината има 100 % ефикасност.
Най-честите нежелани реакции при юноши на възраст 12 - 15 г. са сходни с тези при останалите възрастови групи: болка на мястото на инжектиране (>90%), умора и главоболие (>70%), мускулна болка и втрисане (>40%), болки в ставите и лека треска (>20%).
Канада бе сред първите страни в света, които позволиха прилагането на ваксината на Pfizer/BioNTech при деца над 12 години. Подобна стъпка предприемат и редица европейски държави.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) стартира и оценка на данните от клинично изпитване с ваксината на Moderna срещу COVID-19 при юноши между 12 и 17 г. Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА ще извърши ускорена оценка на данните, като се очаква резултатите да станат ясни през м. юли. При положително становище на Агенцията, Европейската комисия може да одобри промяна в продуктовата информация на ваксината Moderna, така че тя да се прилага и при деца от съответната възрастова група.