Подготвят обединяването на ВиК операторите в област Хасково

Подготвят обединяването на ВиК операторите в област Хасково

До края на днешния ден да бъде изготвено споразумение, което ще подпомогне завършването на процедурите по консолидация на ВиК операторите в област Хасково. За това настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова по време на работна среща във връзка с казуса, съобщиха от ресорното ведомство. 

Консолидацията на ВиК дружествата е единствената възможност те да кандидатстват за европейско финансиране, с което да се подмени остарялата ВиК инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяната на потребителите услуга.

„Необходимата инвестиция във водния сектор е огромна, а държавата няма този ресурс. Затова трябва да положим усилия за консолидация на водните дружества и те да имат достъп до европейските фондове“, категорична бе Комитова. Именно от присъединяването на ВиК- Димитровград към ВиК-Хасково зависи достъпа до европейско финансиране за подмяна на подземната инфраструктура в цялата област. То е възможно единствено при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Необходимите инвестиции за постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 милиона лева. След изготвянето на споразумението, то ще бъде представено за одобрение в Общинския съвет на Димитровград, за да стане действащо от началото на следващата година и с това да завърши процеса по консолидация на обособената територия на ВиК Хасково.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.