Подготвят нови правила за трансплантиране на чужденци у нас

Подготвят нови правила за трансплантиране на чужденци у нас

Нови правила за трансплантиране на чуждестранни граждани у нас. С промени в Наредба 17, която е публикувана за обществено обсъждане, от министерството на здравеопазването целят да пресекат опитите за т.нар. трансплантационен туризъм у нас. Припомняме, че служебният министър на здравеопазването разкри схема за незаконни трансплантации на чужди граждани в болница „Лозенец“, беше установен и случай на пререждане на листата с чакащи. Заради разкритията беше сменено дългогодишното ръководство на лечебното заведение.

С промените в Наредбата се въвеждат редица изисквания, на които трябва да отговарят потенциалните рецепиенти от чужда държава. Сред тях са – „валидно информирано съгласие, осигурено предтрансплантационно наблюдение, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател, гарантирано следтрансплантационно наблюдение и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора“, пише в мотивите на Наредбата.

В наредбата се предвижда промяна  и за българските граждани, включени в служебния регистър на ИА „Медицински надзор“.  Предвижда се периодично да се актуализират данните за здравословното състояние на включените в  този регистър. Идеята е от „Медицински надзор“ да разполагат а актуална и достоверна информация за здравословното състояние на пациента, както и в каква степен е неотложна и спешна хирургическата интервенция. Така ще се внесе равнопоставеност в процеса, пише в мотивите.

Въвежда се и механизъм за корекция или допълване на първоначалните данни, което е важно за възможността на даден пациент да му бъде извършена трансплантация. „Липсата на ключови параметри като кръвна група, ръст, тегло и др. прави невъзможно обективното оценяване на съвместимостта с конкретен донор“, пише в проектонаредбата.

 Данните от служебния регистър на ИА “Медицински надзор“ показват, че към момента само 12 % от пациентите са с актуализирана информация за тяхното здравословно състояние. Въвеждането на изискване за периодично актуализиране на медицинските данни в регистъра трябва да  гарантира навременно проследяване на здравословното състояние на потенциалните реципиенти с оглед на основното им заболяване, придружаващи заболявания и усложнения.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.