Подготвят нови правила за детските лагери
2

Подготвят нови правила за детските лагери

Създадена е работна група, която работи по изготвянето на специална наредба за детските лагери, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й идеята е тези места за отдих да бъдат извадени от общия знаменател на туристическите обекти и да бъдат уточнени условията, на които трябва да отговарят.

 

Предстоящото лято ще е предизвикателно, а целта е да запазим нивата на туристите от миналата година, допълни Ангелкова. По думите й през първите 4 месеца на годината страната ни е посетена от 1 750 000 чуждестранни гости, като броят им е с 1,5 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението на реализираните нощувки е с 5,8%, а на приходите - с над 6 на сто.

нгелкова каза още, че има спад на записванията за летни почивки у нас на руския и на германския пазар. За сметка на това има увеличение във Великобритания, Полша, Чехия, Израел, Франция, като във всяка от тези държави ръстът е с повече от 10%.

Разработваме механизъм, с който да подпомогнем и насърчим организирания туризъм в нашата страна, допълни Ангелкова. Тя уточни, че не става дума за дотиране или отпускане на субсидии. По думите й пилотно ще бъдат обхванати летищата във Варна и Бургас, а след 1-2 години, когато станат видни резултатите от прилагането на механизма, той може да стане валиден за цялата страна. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат обявени най-късно през септември, тъй като тогава започва договарянето с големите туроператори и е редно те да ги имат предвид за лято 2020 г., посочи Ангелкова.

Във Варна днес министърът на туризма участва в третия форум на градовете побратими от Русия и България. Участниците бяха приветствани от кмета на крайморския град Иван Портних и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Сред официалните гости на форума бяха генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов и кметът на Бургас Димитър Николов.

За първите 4 месеца на годината над 1,75 млн. са чуждестранните посещения у нас, което е ръст от близо 2%, посочи конкретни данни Ангелкова. През март  2019 г. нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла са нарастнали с общо 5%, а приходите от тях - с около 8%. Освен от английския пазар, имаме двуцифрени ръстове и от Полша, Чехия, Израел, Франция, с което ще се компенсират спадове от други страни, увери още ресорния министър.

Ангелкова бе категорична, че  Министерството на туризма ще подкрепи всяка работеща инициатива, за да направим страната по-атрактивна и предпочитана дестинация за туристите.

Започналият във Варна Трети форум на побратимените български и руски градове е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Той събра представители от 31 града на Руската федерация и 19 български общини.

Освен министърът на туризма Николина Ангелкова, сред гостите са още изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, генералният консул на Руската федерация във Варна, Владимир Климанов и други.

Българските общини са много активни в търсенето на международни контакти, тъй като побратимяванията между градовете улесняват и икономическите връзки, посочи Силвия Георгиева. По думите й най-много партньорства има подписани с руски градове - 112. Днес цифрата нарастна с още две, тъй като споразумения подписаха Добрич и Тамбов и станица Натухаевска в Краснодарския край и варненското село Казашко.

Вече има над 30 градове, побратимени с партньори във Франция, допълни Георгиева. По думите й подписани са и много споразумения между български и германски селища. През последните години има много побратимявания и с китайски градове, като инициативата за установяване на контакти с местните ни власти идва от азиатската страна, каза още Георгиева.

Във форума във Варна, който преминава под знака на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия, вземат участие 30 делагации от руски градове и близо 20 наши. На срещата стана още, че до края на годината ще бъде подписано споразумение между НСОРБ и Общоруския конгрес на общините.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.