Проект за нова реставрация на средновековната крепост Трапезица подготвя община Велико Търново. В момента все още се проучват възможностите за финансирането на проекта по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”.

Проектът акцентира върху ремонт и възстановяване на още участъци от крепостните стени и зидове, както и върху консервирането на още открити на хълма средновековни църкви. По този начин средновековната крепост ще стане още по-атрактивна за посещение от гостите на старата столица. Общината съвместно с Регионалния исторически музей обсъждат и разработването на нови маркетингови решения. Едно от тях е включването на Трапезица в общ аудио-визуален спектакъл заедно с Царевец, както и създаване на нови туристически маршрути, обединяващи двете крепости и църквите „Св. 40 мъченици”, „Св. св. Петър и Павел”, „Св. Димитър” в кв. „Асенова махала“, намиращ се в подножието между двата съседни хълма.

Само през последните четири години в реставрацията и консервацията на обектите на крепостта Трапезица са изразходвани 6,7 млн. лв. От тях 2,5 млн. лв. предостави фондацията на бившия азербайджански президент Гейдар Алиев. През септември 2016 г. в Търново пристигна специално първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която разгледа как се усвояват средствата от инвестицията. С нея тогава дойде и едната от дъщерите и - Лейла. Гостите бяха посрещнати и разведени из крепостта от премиера Бойко Борисов. Мехрибан Алиева не скри задоволството си от изграденото и каза, че много се радва за това, че нейният фонд е помогнал да се реализира мечтата на много великотърновци за реставрацията на емблематичната за българската история средновековна крепост. Вече две години крепостта Трапезица е достъпна за жителите и гостите на В. Търново. Те могат да се изкачат до нея с автомобил през „Асенова махала“ по пътя към Арбанаси или откъм жп гара Трапезица чрез панорамния асансьор, фоникуляра.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учениците с оценки от следващата седмица

От следващата седмица учителите ще могат да поставят оценки на своите ученици. Това ще стане по предложение на образователния министър Красимир Вълчев и с подкрепа на Отрасловия съвет, съобщиха от МОН.

От ученици до пенсионери се записват да оказват помощ при кризата

3604 доброволци искат да помагат в битката срещу COVID-19

От ученици до пенсионери се записват да оказват помощ при кризата

От началото на извънредното положение в страната 3604 доброволци са се записали да помогат на общините в битката срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от Националното сдружение на общините (НСОРБ).