Подем на продажбите на дребно с 3% през февруари

Подем на продажбите на дребно с 3% през февруари

Продажбите на дребно в България нараснаха през февруари с 3% спрямо януари, когато се увеличиха с 3,4 на сто. Това представлява увеличение на търговията на дребно в нашата страна за десети пореден месец, след като за последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април - по време на първия Covid локдаун през 2020 г., показват последни данни на Евростат.

Спрямо февруари 2020г. (точно месец преди коронаврусната пандемия да удари и нашата страна) продажбите на дребно се свиха с 0,5%, но след спад с 4,4% през януари 2021 г.

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очаквано отскок през февруари, заличавайки част от спада през януари въпреки ограничителните противоепидемични мерки.

Спрямо февруари 2020 г. - месец преди старта на коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,9%, а в рамките на целия ЕС с 2,2%, но след спадове съответно с 5,2% и с 4,5% през януари 2021 г.

Евростат посочи, че нарастването на търговията на дребно през февруари в еврозоната беше водено от повишение с 6,8% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (спад с 5,5% на годишна база) и с 3,7% при продажбите на автомобилни горива (понижение с 13,0% спрямо годишна по-рано), докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1,1% спрямо януари, но се повишиха с 1,9% спрямо февруари 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.