Обявиха частично бедствено положение в Катуница (ОБНОВЕНА)
3

Обявиха частично бедствено положение в Катуница (ОБНОВЕНА)

Реката се изместила от коритото си заради незаконен добив на инертни материали

Частично бедствено положение обяви кметът на Катуница Димитър Здравков. Причината е, че 80 метра от подпорната стена, която пази селото от река Чая, е поддала и може да се срути всеки момент. 

Частичното бедствено положение бе обявено в късните следобедни часове на 4 февруари. Първите къщи на Катуница са едва на около 100-ина метра от реката, която много бързо става буйна и пълноводна при обилно снеготопене. "До минути ще подпиша заповедта за частичното бедствено положение. Не можем да рискуваме и да стоим и да чакаме реката да залее къщите", каза Здравков. По думите му, и до момента не е ясно чия е подпорната стена, тъй като тя се намира извън регулацията на населеното място, тоест не е на община Садово. В същото време от "Напоителни системи" също твърдели, че съоръжението не е тяхно, каза Димитър Здравков.

„Подпорната стена още не е паднала. Поддала е около 70-80 метра по поречието, което е следствие от „биенето” на реката вътре в нея. Но река Чая е извън коритото си. Тя никога не е била на това място. Аз съм играл на реката като дете и много добре знам къде трябва да бъде. Реката е на около 100 метра по на запад. Проблемът е, че горе има много сняг и ако вземе да се стопи бързо, ще има опасност да прелее и да залее селото, което е на около 100 метра от Чая. Засега няма опасност за селото, но ако се увеличи обемът й от топящите се снегове, може и да се случи най-лошото – да залее къщи от село Катуница”, каза Здравков. По думите му в петък е изпратена комисия от „Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, която да обходи и да направи оценка на състоянието на съоръжението.

В следобедните часове на 4 февруари той замина по спешност към областната администрация в Пловдив, за да обсъди с областния управител Здравко Димитров проблема. Предполага се, че областният управител на Пловдив ще издаде заповед, с която ще се даде възможност да се работи вътре в реката с цел стената да не падне изцяло. Коритото на реката пък било изместено заради незаконен добив на инертни материали. Добивът тече необезпокоявано от около 5 години и институциите са били сезирани многократно от местната власт, каза още кметът на община Садово.

„Последното писмо е от 17 януари след наш сигнал и е от Министерството на енергетиката. В него се казва, че има констатирано незаконен добив на инертни материали и че извършителят е неизвестен”, уточни Димитър Здравков. По думите му друг проблем е и фактът, че не е ясно чия собственост е подпорната стена. Тя се пада извън регулацията на населеното място и кметът на общината няма право да я укрепва. От друга страна обаче от „Напоителни системи” също твърдели, че полурухналата подпорна стена не е тяхна.

„Опасността е реална, изхождайки от това, че над Чепеларе и Пампорово има сняг и според прогнозата за времето ще има затопляне и ще започне снеготопене. Има реакция от институциите и се надяваме, че в най-скоро време ще започне работата и няма да се стигне до кризисен момент“, каза още кметът.

Според него трябва да се измести реката навътре в собственото си корито и оттам нататък машините да възстановят подпорната стена, като натрупат скални маси, които да не позволяват реката да обрушва брега.

Компрометирана е стена откъм село Катуница, община Садово. От страната на съседното на Катуница село Ягодово, което се пада на територията на община "Родопи", засега няма основания за притеснения от река Чая. Това съобщи кметът на община "Родопи" Пламен Спасов. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.