Подаваме данъчни декларации от понеделник

Подаваме данъчни декларации от понеделник

Данъчната кампания започва от понеделник, 11 януари. От сутринта физическите лица ще могат да подават данъчни декларации както на място, така и чрез портала за електронни услуги на Националната агенция по приходите (НАП). Крайният срок за подаване на документи е 30 април 2021 г.

Тази година гражданите отново ще могат да се възползват от до 5% отстъпка от данъка за довнасяне. С пакета данъчни изменения, които се внасят заедно с проектозакона за държавен бюджет всяка година, в текстовете бе прецизирано, че размерът на отстъпката не може да е над 500 лв. За да се възползват от нея, физическите лица трябва да подадат декларация в срок до 31 март. Предварително попълнени декларации ще може да се изпращат от началото на март, като за целта лицата трябва да имат ПИК или валиден е-подпис. Данните ще са на база, подадена от основния ни работодател информация за изплатени доходи. Така ще има автоматично попълнени данни за доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, и пр. Ако обаче получаваме доходи от наем от други физически лица, или пък имаме постъпления от чужбина, то трябва сами да посочим това във формулярите. Същото се отнася, ако използваме данъчни облекчения. Припомняме, че само за тази година бе прието данъчното облекчение за отглеждане на деца, ненавършили пълнолетие, да се увеличи на 450 лв., 900 лв. и 1350 лв. за съответно едно, две и три или повече деца на възраст под 18 години.

И докато за гражданите промени няма, то в данъчния календар за бизнеса има редица изменения. Те ще подават декларациите си от 1 март до 30 юни, а срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.