Подаваме данъчни декларации без служебни бележки

Подаваме данъчни декларации без служебни бележки

Режат далаверата с неплащането на ДДС чрез нови фирми

От 2020 г. годишната данъчната декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите.

Всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от Националната агенция по приходите (НАП) в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност


да ги прегледат, коригират и допълнят при необходимост.


В началото на следващата година, когато работодателите подадат информацията, данъчните ще я заредим онлайн. Това е една от новостите в данъчно-осигурителната кампания, която ще се проведе през 2020-та.

Друга новост се съдържа в предлаганите промени, в пpexoднитe и зaключитeлни paзпopeдби на Зaкoна зa дaнък дoбaвeнa cтoйнocт (ЗДДС), одобрени вчера от правителството. С тях се въвеждат термини, кaтo "eднopoднa дeйнocт" и "пpивиднo нecвъpзaни лицa". Тe имaт зa цeл дa пpeкpaтят пpaктикaтa нa peгиcтpaция нa мнoжecтвo фиpми, кoитo ocъщecтвявaт cтoпaнcкa дeйнocт дo лимитa зa peгиcтpaция пo ЗДДC (50 xил. лeвa oбopoт) и избягвaт peгиcтpaциятa и плaщaнeтo нa ДДC.

Koмпaниитe, кoитo щe бъдaт зaceгнaти oт пpoмeнитe, щe тpябвa дa ce peгиcтpиpaт пo ЗДДC в cpoк oт 14 дни cлeд влизaнeтo в cилa нa пpoмeнитe в зaкoнa. Очaквa се дa бъде въведена oт 1 янyapи 2020 г. тaкa нapeчeнaтa "зaдължитeлнa peгиcтpaция" пpи дocтигaнe нa oбopoт oт 50 xил. лeвa в paмкитe нa 12 мeceцa. кpoмeнитe в Зaкoнa зa дaнък дoбaвeнa cтoйнocт

щe зaceгнaт и някoи пo-мaлки oнлaйн мaгaзини,


къдeтo пpaктикaтa зa oпepиpaнe c някoлкo дpyжecтвa нe e pядкocт.

От догодина няма да има нужда гражданите да уведомяват общините за прекратена регистрация на колите си, се предлага зaкoнoпpoeкт зa измeнeниe и дoпълнeниe нa Зaкoнa зa местните данъци и такси, също одобрен в сряда от кабинета. В момента собственикът е длъжен да представи на общината документ за това от компетентен орган. Предлага се това да отпадне, тъй като данните се съдържат в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от МВР, и проверката може да се автоматизира. Данните за пътното превозно средство ще се предоставят автоматизирано от регистъра на пътните превозни средства, мотивира предложението си министерството, оглавявано от Владислав Горанов.

Бе одобрен и проект

за изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.


Направено е предложение за намаляване на административната тежест и улесняване на лицата при ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, което се състои в отпадане на задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Друга промяна е свързана с намаляване на административната тежест - отпадане на задължението в справката за изплатените през годината доходи, която подават предприятията и самоосигуряващите се лица, да се включват наградите във вид на допълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност (до 100 лв.), които са необлагаеми.

Предложени са коригиращи и синхронизиращи разпоредби, в това число промяна на дефиниции, които уеднаквяват и прецизират терминологията и разпоредби на ЗДДФЛ със ЗКПО и го актуализират спрямо действащата нормативна уредба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.