Подаръците на парламента - в стъклени витрини (ГАЛЕРИЯ)
25

Подаръците на парламента - в стъклени витрини (ГАЛЕРИЯ)

Протоколните подаръци, получавани от Народното събрание, най-сетне ще бъдат извадени на показ. След като в продължение на години те се съхраняват в доста малко помещение, сега от НС възнамеряват да ги изложат във фоайето, както и в коридорите в сградата на бившия Партиен дом на пл. „Княз Александър I“, където вече се намира и новата пленарна зала. Това стана ясно от справка, предоставена от законодателния орган на „Монитор“.

 За целта ще бъде възложена изработка на подходящи стъклени витрини по реда и при условията на Закона за обществените поръчки. Поради извършване на ремонтни дейности на инсталациите в сградата на бившия Партиен дом и преместване на пленарните заседания в новата пленарна зала в същата сграда, за времето на ремонта е планирано преместване на част от администрацията в сградата на пл. „Народно събрание“ № 2.

След приключване на ремонтите в сградата могат да бъдат предприети действия за организиране на публично излагане на протоколните подаръци и да бъде извършена преценка относно ползването на сградата на пл. „Народно събрание“ № 2, посочиха още от администрацията.

Вази, картини, керамични сервизи, статуетки и плакети са сред най-често срещаните армагани, подарявани от чуждестранни делегации при посещението им у нас. Впечатление прави дървена поставка за химикалка от Йерусалим, камък от син кварц от Бразилия, златни обеци от Република Корея, свещник от Израел, златен накит от Охрид, месингова чиния от Самарканд, къс пергамент със сръбската азбука, копие на гъдулка от Мароко, плакет на парламента на Кувейт, двойка дървени фигури на мъж и жена в кутия от Индия, както и стъклена ваза от Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

В склада на НС има и подаръци от България, като сред тях са дървен герб на град Брезник, българската шефица върху дърво, макет на черешово топче от Панагюрище, както и картини от Русе, Дунав, Шумен, дори има и детски рисунки. Сред подаръците има пластика на Темида и плакет на Централния кооперативен съюз.

Предполага се, че освен протоколните подаръци, получени от НС след зората на демокрацията, ще бъдат изложени и армаганите от времето на соца. Сред тях има истински находки като например късче от трикольора ни, летяло на борда на „Аполо 11“ (виж ТУК), а също ковчеже, килимчета и посребрен кинжал от Мароко стенен часовник от Зимбабве, зелена маска от Куба, бастун от Бенин, позлатена сабя, сребърна пагода от Етиопия, дървена композиция от Еквадор, подарена на родни пратеници, посетили държавата през 1983 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.