Подаряват 1000 кутии за всяко новородено във Варна
3

Подаряват 1000 кутии за всяко новородено във Варна

Проектът „Бебешка кутия“ е иницииран от Фондация „Карин дом“ с подкрепата на Фондация „Кахане“ и е вдъхновен от финландския модел, където всяко семейство на новородено получава най-важните неща за първите му месеци.

По пример на редица европейски държави и родилките във Варна ще получават комплект с най-нужното за първите мигове на своето дете. Кутии ще получат всички семейства от болниците -партньори без оглед на социален статус или други критерии за подбор. Общо 1000 комплекта ще бъдат раздадени в СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“ , МБАЛ „Света Анна“ и Медицински комплекс „Майчин дом“ във Варна от май 2021 до декември 2022 г. или до изчерпване на предвидения брой кутии.

Те включват бебешки дрешки, одеяло, мека играчка, комплект козметика за бебето, еднократни пелени, дървено гребенче, дървена играчка, бебешки кърпички от памук, родителски карти на „Карин дом“ за бебета от 0-6 месеца, създадени от специалистите на дома и ваучер за една безплатна консултация с техния екип.

В СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“ символично бяха връчени първите кутии, а получател стана майката на близнаци от Варна – Русалия Йорданова. Децата са преждевременно родени, но благодарение на отличната работа на екипа на неонатология в специаизираната болница са в отлично здраве. 

„Първите месеци от живота на всяко дете са решаващи за неговото формиране като личност и изграждане на привързаност, затова подкрепата в тези първи моменти е ключова. В момента в България няма мащабен и достъпен механизъм за подготовка на родители или подкрепа на родители на новородени и това води до редица предизвикателства и стрес, както за родителите, така и за бебето.

Най-голямото постижение на „Карин дом“ е партньорството със семейството, а най-ценният съюзник по пътя към всеки успех, всяка малка победа и голяма крачка в развитието на децата, са техните родители. Разглеждаме този проект като допълнение на нашата дългодишна работа по програмата за ранна интервенция.

Науката и опитът ни са показали, че първите мигове в родилното, а и първите месеци са  изключително важни за всяко семейство, но още повече за семействата, сблъскващи се с някакво предизвикателство, което ги поставя в риск -раждане на дете със специални нужди, ниски доходи, самотно родителство, липса на семейна подкрепа и други.

Този комплект е на пръв поглед симпатичен жест, но всъщност е инструмент за подкрепа именно в такива случаи, в които една родилка има нужда от подкрепа. Както виждате, освен материалните подаръци, в комплекта е включен и ваучер за консултация с наш специалист – било то психолог, логопед или рехабилитатор.

Вярваме, че тази първа подадена ръка може да окаже влияние и се надяваме, че един ден би могла дори да се превърне в държавна политика“ сподели директорът на фондация „Карин дом“, Мая Донева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.