Пловдив почита и подвига на финландските воини
3

Пловдив почита и подвига на финландските воини

През последните години в Пловдив продължава както реставрацията на някои позабравени паметници, така и изграждането на нови. Бяха направени 5-6 паметници, свързани с участието на финландски воини, съобщи Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Ето какво още казва директорът на РИМ - Пловдив Стефан Шивачев пред Агенция Монитор:

 „Много ми е трудно да отговоря на въпроса колко са паметниците, свързани с Руско-турската освободителна война в Пловдив и около Пловдив поради това, че те наистина са стотици. Тук в района на Пловдив от 14-ти до 17-ти януари 1878 година се разгаря последната голяма битка на Руско-турската война – това е битката за Пловдив.

За мен е по-важно и категорично мога да заявя, че всички места на тази битка, която започва някъде между Пловдив и Пазарджик и завършва в района на Асеновград и в която битка е разбита последната боеспособна армия на турците, всички свързани с тази битка места са обозначени с паметни знаци.

Мога категорично да заявя, че в Пловдив и в района, се съхранява паметта за тази война. Трудно е да се каже колко точно са паметниците, защото във всяко едно селище южно или източно и западно от Пловдив, има по един или по няколко паметника, които обозначават местата, на които са загинали руски воини или местата, на които са станали подобни битки.

Даже един войник да е загинал, неговият подвиг е обозначен на самостоятелен паметник, какъвто пример имаме в село Белащица. 

Тачим Освобождението с 400 паметника (ТЕМАТА)

Казвам, че е трудно да се преброят, защото през последните години продължава както реставрацията на някои позабравени паметници, така и изграждането на нови. Бяха изградени 5-6 паметници, които са свързани с участието на финландските воини. Но за мен по-важното в тази тема е това, че тук, в Пловдив, по времето на Източна Румелия, веднага след Руско-турската освободителна война, се изграждат първите значими паметници. На първо място това е паметникът, изграден на Бунарджика – вторият по височина пловдивски хълм. Мястото е избрано изключително удачно. Този паметник е изграден по проект на архитект Вокар.

Варна пази спомена за капитан Петко Войвода

Това е архитект, за който знаем само, че е живял в Константинопол и на него му е поръчано да бъде създаден проект, по който да се изградят типови паметници в българските земи. Идеята е още от временното руско управление и след това продължава след юни 1879 година, когато е установена и устроена Източна Румелия. През следващите десетилетия по този проект на арх. Вокар са изградени още седем паметника, разположени на Шипка, покрай Плевен и на различни места в страната, които са свързани с Руско-турската освободителна война.

Бургас почита полковник Лермонтов

В Пловдив през 1884 г. е създаден първият храм, който е посветен на Руско-турската война и на Освобождението на България. Това е този храм, който първоначално носи името „Св. Александър Невски” и впоследствие той става по-известен с името си „Св. Св. Кирил и Методий” и който се намира срещу днешната Хуманитарна гимназия (бившата Мъжка гимназия) в Пловдив.

Той е изграден по проект на арх. Йосиф Шнитер в един стил, който е определян, като руския вариант на неокласицизма. Този храм се различава от останалите православни храмове в Пловдив.  Далеч по-късно, 20-ина години по-късно, са изградени храм-паметниците „Александър Невски” в София, като този на Шипка и разбира се, те са доста по-големи като мащаб. Но в крайна сметка пловдивският е първият църковен храм, който е посветен на войната.

В заключение мога да кажа, че няма място в Пловдив и околностите, което да е свързано по някакъв начин с войната и да не е обозначено. Така например в Католическите гробища в Пловдив има два гроба на офицери от Руската армия, които са били от полски произход и тук след войната са починали от раните си. Всички места, които са свързани с преминаването на руските войски през река Марица, са обозначени. Всички тези места в ден, като 3 март, като 16 януари – денят, свързан с Освобождението на Пловдив, са обект на почит и преклонение пред подвига на руските войници.

Има един много специален паметник, макар и по-малък като мащаб, който се намира в квартал „Остромила” в Пловдив. В нощта на Освобождението на Пловдив на 15 срещу 16-и януари 1878 година в своята злоба турските войници изкарват 121 българи от затвора Таш капия. Това са били последните в затвора. Първо тръгват да ги евакуират, след това обаче решават да ги избият най-жестоко на това място. То също е обозначено специално.

Паметта е жива. Паметта непрекъснато се обогатява с нови паметници, посветени на събитие, останало в паметта на българския народ.” 

Априлци – почти във всеки град в Пазарджишко

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.