ПОД ЛУПА: Данъчни проверяват над 2000 фирми (ВИЖТЕ ЗАЩО)

ПОД ЛУПА: Данъчни проверяват над 2000 фирми (ВИЖТЕ ЗАЩО)

Данъчните проверяват на място над 2000 фирми. Причината - "нелогично" високи касови наличности.

На своята интернет страница Национална агенция за приходите (НАП) съобщи, че извършва проверки на място в над 2 100 фирми за нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. тези фирми посочват, че държат в брой над 100 000 лв. Данъчните инспектори преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети.

При 271 от дружествата проверяващите са установили несъответствие за близо 216 млн. лв., съобщават от НАП. В 33 от фирмите има открити необосновани липси на средства на обща стойност почти 27,8 млн. лв., като при тях проверката продължава.

Наред с контролната кампания на място, общо 11 588 рискови дружества получиха електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.