Монети с образа на Клеопатра, открити преди 58 години в землищата на селата Медово и Православ, община Братя Даскалови, ще видят за пръв път жителите на Стара Загора по време на традиционната вече нумизматична изложба за Деня на банкера.

Сребърните денари са притежание на старозагорския регионален исторически музей. Те са били предадени от откривателите им Петър Видев и Иван Аламански, които попаднали на глинените гърненца със съкровищата при разораването на гористи местности, разказва д-р  Марияна Минкова, главен уредник и завеждаща отдел „Нумизматика“ при културния институт. В гърненцето, намерено в местността Мерата  край Медово е имало 58 сребърни денара, а в другото, открито в  местността Сбор свети Илия са били съхранени 151 сребърни римски и 5 варварски аналога на тасосски тетрадрахми. Всички са сечени от средата на ІІ в пр. н.е. до първите години на І в от н.е. Най-ранната е от управлението на римския консул Квинт Марций Филип /155 г. пр. Хр./, интерес представляват монети на Помпей Велики, Юлий Цезар и Марк Антоний. Най-голям е броят на монетите от управлението на Октавиан Август, осиновен от Цезар и първи обявен от римския сенат за бог след смъртта му владетел.

Описание на двете съкровища е направил веднага след получаването им в музея Димитър Николов, но по ред причини до сега те не са били показвани пред широката публика.

Откриването им на място встрани от главни пътища и доста далеко от населени места дава основания за различни тълкувания. Според д-р Минкова най-вероятно те са принадлежали на траки, участвали в сражения с римляните на страната на македонците в онези далечни времена, които за да ги запазят за наследниците си ги закопали на сравнително малка дълбочина. Тя припомня, че от този район има още една монетна находка, тя е намерена пак при оран в землището на близкото село Кольо Мариново за където се знае, че е имало мина за добив на злато, експлоатирана преди римляните. Не е изключено гърненцата да са били заровени след потушаването на Великото илирийско въстание през 6-9 година от н.е., в чието потушаване на страната на римските легиони се срежават и войници на тракиеца Реметалк. Основания за това предположение дава фактът, че голяма част от монетите са с отчупени или срязани ръбове, подобно на намерени на територията на днешна Румъния от онази епоха.

Близо 40 000 монети от различни епохи се съхраняват в трезорите на старозагорския регионален исторически музей, очаква се през лятото на следващата година около 1 800 от тях /сечени през  VІ- l в. пр. Христа/ да бъдат включени в каталог, чието финансиране е осигурено от министерството на културата. В него ще бъдат представени над 3 000 снимки и описания на артефактите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Kaufland България въвежда трети официален почивен ден за всички свои служители

Водещата търговска верига в България и един от най-големите работодатели в страната Kaufland въвежда трети официален почивен ден за служителите си. От 2020 година освен на Коледа, 25.12, и на Нова година, 01.01, всички служители в магазините на компанията в цялата страна и в Логистичния център на Kaufland ще почиват по време на още един официален празник – неделята на Великден.

Прокурори и ДАНС влязоха в общинската болница на Раднево

По разпореждане на старозагорската окръжна прокуратура е започната предварителна проверка на общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ – Раднево. Поводът е подаден сигнал от кмета д-р Тенко Тенев за злоупотреби със средства.

Овчар намери труповете на изчезналите в Балкана баща и син (ОБНОВЕНА)

Бивш дългогодишен спасител на връх Ботев  попадна на телата на обявените за безследно изчезнали баща и сина Атанас и Андриан Пенчеви  при обхождане на местността Паници, откъдето двамата старозагорци са тръгнали около обяд на 4 февруари .