Под липите  Върнаха спомена за поета Иван Мирчев
2

Под липите Върнаха спомена за поета Иван Мирчев

Мраморна плоча с надпис, че на това място е била родната къща на големия български поет Иван Мирчев /1897-1982/ се появи върху модерната фасада на нова 6-етажна кооперация на старозагорската улица „Гурко“ №60.

Някогашната двуетажна къща, на чийто таван в далечната 1921 година е била подредена първата самостоятелна изложба на гениалния художник Иван Милев, бе продадена от наследниците на писателя преди десетина години въпреки настояванията на обществеността да бъде запазена и използвана за културни цели.Предприемачът тогава обеща да запази спомена за автора на едни от най-интересните символистични творби в родната литература.Междувременно музеят Дом литературна Стара Загора се сдоби с непознат до скоро маслен портрет на поета, той е рисуван през 50-те години на миналия ХХ век от позабравения вече художник Николай Евров /190701973/.

Предполага се, че е рисуван от натура във времето, когато Мирчев е работел като банков служител в родния си град на липите. Картината е била притежание на местния букинист Щилиян Кунев, който след продължили месеци наред преговори склонил да се раздели с нея, за да влезе във фондовете на музея. Към портрета той прибави и екземпляр от  стихосбирката „Тринадесет мистерии“, издадена от Мирчев и неговия поетичен приятел и съмишленик Иван Хаджихристов /1892-1970/ в библиотека „Тракийски писатели“, основана през 1921 година от автора на първия български фантастичен роман  „О Корс“ Георги Илиев /1881-1961 /. Подарения екземпляр дори не е бил разрязан , той се е съхранявал в личната библиотека на Иван Мирчев  да разрушаването на дома му .Представители на старозагорската културна общественост се надяват някой ден да се реализира идеята за скромен паметник на поета, автор на 23 стихотворни сборника и създател на литературното списание „Хризантеми“ /1916-1918/, сред чийто сътрудници са творци като Иван Хаджихристов,  Георги (Гео) Милев, Теодор Траянов, Людмил Стоянов, Николай Лилиев, Георги Илиев, Емануил Попдимитров, Димчо Дебелянов, Сирак Скитник и др.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.